Loka pri Zidanem Mostu: Število okuženih v domu upokojencev enormno veliko

Loka pri Zidanem mostu (vir: Trubarjev dom upokojencev, FB)

V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu je okuženih 93 stanovalcev in 26 zaposlenih, je sporočil direktor doma Robert Potočnik.

Zapisal je, da so v petek in soboto v domu ponovno izvedli obsežno testiranje stanovalcev in zaposlenih. Vzeli so 196 brisov in potrdili okužbo pri 48 stanovalcih, medtem ko je rezultat brisa pri 109 stanovalcih negativen. Število stanovalcev z okužbo je tako do danes naraslo na 93, pri zaposlenih pa na 26. Skupno je to 119 okuženih.

Svojce stanovalcev z okužbo so o rezultatih obvestili takoj po prejemu podatkov.

Iz navedenega je mogoče sklepati, da je bil prvoten nenaden in obsežen izbruh okužbe, ko so imeli v domu po dveh dneh od prvega potrjenega primera že 40 okuženih stanovalcev in zaposlenih, še bolj obsežen, kot so pokazali prvi rezultati.

Tako so rezultati ponovnega testiranja pokazali na dodatno število okuženih, ki jim v začetni fazi okužbe testiranje tega še ni potrdilo. Od teh se je žal okužba v vmesnem času razširila še na nekaj drugih stanovalcev.

Druga težava, ki jim izredno otežuje boj proti širjenju virusa, pa je asimptomatski začetni potek bolezni pri praktično vseh doslej testiranih z izjemo prvega primera.

Potočnik navaja, da so se odzvali takoj in še istega dne okužene stanovalce premestili v rdečo cono, ki jo je bilo treba zaradi povečanega števila okuženih stanovalcev razširiti še za eno nadstropje. V njej je nameščenih 88 stanovalcev, pet pa jih je na bolnišničnem zdravljenju.

Na Facebook strani doma je direktor še zapisal, da so danes, skladno z novo nastalim položajem, skupaj z ekspertno skupino na novo postavili protokole in režim dela za obvladovanje in preprečevanje širjenja okužbe v ustanovi.

Stanje okuženih stanovalcev je različno, pri nekaterih so se pojavili znaki okužbe v obliki kašlja, povišane telesne temperature in podobnega, medtem ko velika večina okuženih še vedno nima nobenih zdravstvenih težav in se počutijo dobro.

Potočnik še navaja, da je vzdušje med okuženimi stanovalci optimistično.

M. P.