Loka pri Zidanem Mostu: Odkrili doprsni kip akademika in pisatelja dr. Alojza Rebule

Ministrica z mag. Zoranom Pozničem in sestro dr. Alojza Rebule. | Avtor USZS

Pred župnijsko cerkvijo sv. Helene v Loki pri Zidanem mostu so včeraj odkrili in blagoslovili doprsni kip akademika in pisatelja dr. Alojza Rebule. Slovesnosti sta se udeležila ministrica za Slovencev v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch ter minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Pred odkritjem je bila tudi sveta maša, ki jo je vodil kardinal dr. Franc Rode.

V teh krajih je pisatelj našel navdih za svoja literarna dela, tukaj je tudi pokopan.

Dr. Alojz Rebula, zamejski Slovenec s Tržaškega, ki je vse svoje življenje ostal zvest maternemu slovenskemu jeziku in slovenski identiteti, je v Loki pri Zidanem Mostu, rojstnem kraju žene Zore Tavčar, preživel tudi zadnja leta svojega življenja.

“Ne dvomim, da bi danes, tudi ob misli na 30 let samostojne Slovenije, z enako strastjo ponovil misel, ki jo je zapisal v eseju Izviri slovenske duhovnosti: »O, kako te čutim, slovenska identiteta! Brez vsakršne mistike, brez panslavizma in kasidizma, a vendar kot stigmo v svojem mesu, kot neizbrisen krst, kot razkošje in omejitev, kot slo navzdol po koreninah in navzgor po vetrovih, kot lakoto, kot uteho, kot obup, kot privilegij! […] Naša identiteta je tu, izdolbena iz zvestobe in trpljenja, nahranjena z drobtinami z mize zgodovine, a vendar ne izposojena od nikogar, nikomur ukradena, naša.«” je v svojem pozdravnem govoru izpostavila ministrica dr. Jaklitsch in se zahvalila vsem, ki so zaslužni za postavitev tega simbolno pomembnega obeležja.

Kip dr. Alojza Rebule je delo mag. Zorana Pozniča.

Minister dr. Vasko Simoniti in ministrica dr. Helena Jaklitsch ob odkritju doprsnega kipa akademika in pisatelja dr. Alojza Rebule pred župnijsko cerkvijo sv. Helene v Loki pri Zidanem Mostu.

M. P.