Ljuba naša domovina – vse najboljše ob tvojem prazniku

Slovenci letos obeležujemo 30 obletnico samostojne države Slovenije in s 1. julijem začenjamo tudi Predsedovanje Svetu EU. Vrhunec obeležitve pa je bil 25. 6. 2021, na Trgu republike v Ljubljani. Na ta dan in v naslednjih dneh se vrstijo tudi drugi slavnostni dogodki na državni, lokalni in mednarodni ravni.

Samostojno Slovenijo smo si namreč želeli mnogi in prispevali k temu vsak na svoj način. Nekateri v prvih vrstah TO, nekateri z življenjem in Slovenci v zamejstvu in v tujini z aktivnim delom za priznanje Slovenije s strani drugih držav.

Praporščaki stojijo na proslavi Dneva državnosti.
Praporščaki na proslavi Dneva državnosti. | Avtor Primož Predalič/Ukom

Državna proslava ob 30. obletnici samostojne Slovenije je bila sestavljena iz dveh delov. V prvem delu smo proslavili največja dogodka v zgodovini naroda – razglasitev samostojnosti države in njeno obrambo, kar se je izrazilo s pesmijo, plesom in recitalom ter čestitkami iz domovine in tujine. Govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, pozdravne nagovore pa so imeli tudi predsedniki vlad sosednjih držav.

Borut Pahor stoji za govor niškim pultom.
Nagovor predsednika države Boruta Pahorja. | Avtor UKOM

V drugem delu proslave sta v okviru prevzema predsedovanja Svetu EU zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob tem dejal: “Iskreno sem ponosen in ganjen, da stojim poleg slovenske in evropske zastave v tem trenutku. Evropski projekt je nastal na vrednotah demokracije, svobode in pravne države. To je tisto, kar predstavlja najboljšo prihodnost za vsakega človeka. Ponosen sem, da lahko odprem Predsedovanje Slovenije Svetu EU.”

Državni minister za zunanje zadeve Portugalske republike dr. Augusto Santos Silva pa je uvod v slovensko predsedovanje pospremil z besedami: “Pred Slovenijo so veliki izzivi. Zagotovo bo eden izmed njih boj proti pandemiji, gospodarsko okrevanje in ohranjanje demokracije, širitev EU. Sloveniji želim lepo predsedovanje in ji podarjam kompas, da bo uspešno krmarila med čermi.”

Predsednik Vlade republike Slovenije Janez Janša je ob tem dejal: “Kot narod smo bili enotni. Stali smo in obstali. V prvem času smo bili sami, le s podporo rojakov po svetu. Kljub osamitvi smo zmogli. S svobodo je Slovenija dobila krila. Portugalski vladi čestitamo za izredno delo v težkih pogojih. Čestitamo za vse te uspehe. Slovenija bo naredila vse, da bo okrevanje Evrope učinkovito in bo odpornejša.

Ob obeležitvi 30. obletnice samostojne države in Predsedovanje Svetu EU je prav, da se ozremo v naslednjih 30-ih let. Evropo vidimo kot močno Evropo z močnimi državami članicami. Želimo si svobodno in čimbolj celo. Vidim Evropo v miru samo s seboj. Vidim Evropo kot dom pravičnosti in blaginje. Najpomembnejše je, da zmoremo in si upamo sanjati. Kot smo si upali v času slovenske pomladi. Besede morajo biti resnične. Na začetku je bila beseda in iz nje je vse nastalo. Imeti moramo enake vatle za vse. Vsem sonarodnjakom se zahvaljujem za potrpežljivost v času epidemije. Demokracijo, svobodo in državnost smo si izborili. Cenimo sebe in spoštujmo druge. Nikoli ne bomo največji, lahko pa smo najboljši. Pred 30 leti nismo zmagali z orožjem, ampak predvsem z razumom.”

Charles Michel stoji za govorniškim pultom.
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel. | Avtor UKOM

V kulturno-umetniškem delu slovesnosti so nastopili: tenorist Aljaž Vesel, Mešani pevski zbor Crescendo z zborovodjo Žigo Kertom, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske, Slovenski oktet, SNG Opera in balet Ljubljana s koreografijo Renata Zanella, plesalci Plesnega kluba Mojca s koreografijo Mojce Horvat, folklorna skupina Tine Rožanc, Marcos in Bernarda Fink Inzko, Vladimir Mlinarič, Tone Kuntner, Ženski tercet M.J.A.V., Darja Gajšek, Ernestina Jošt, Tilen Lotrič in Gregor Ravnik.

Na slovesnosti je bila kot uvod v predsedovanje Slovenije Svetu EU premierno predvajana filmska upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna.

Scenarist slovesnosti je je bil Igor Pirkovič, odrski režiser pa Roman Končar. Na proslavi so sodelovali tudi Garda Slovenske vojske, nosilci bojnih zastav Slovenske vojske in praporščaki Policije ter osamosvojitvenih, veteranskih in domoljubnih organizacij.

Folklorna skupina Tine Rožanc pleše na odru.
Folklorna skupina Tine Rožanc. | Avtor UKOMPred 30 leti smo si izborili svobodo in samostojno ter neodvisno državo

 »Bitko za svobodo in samostojno Slovenijo smo dobili tako, da smo si najprej izborili demokracijo. Demokracijo pa smo si izborili preko boja za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Trideset let nazaj smo, ponosno in z navdušenjem dosegli vse te cilje. V tistih časih se je pokazalo, da je iz globin našega naroda privrela neslutena moč, ki nas je združevala. Moč, ki je pritekla iz globokih korenin,« je v poslanici poudaril predsednik vlade RS Janez Janša in dejal:

“Nikoli nam pred 30-imi leti ne bi uspelo, če bi govorili in delali tisto, kar se je prikazovalo kot všečno. Namesto tega smo videli razmere, kakršne so bile v resničnem svetu, in delali tisto, za kar smo verjeli, da je dobro za nas, generacije potomcev in druge narode.”

Janez Janša stoji za govorniškim pultom.
Predsednik vlade Janez Janša med nagovorom. | Avtor UKOM

Slovenija v mednarodnih povezavah

Kot suverena država smo vključeni v evropske in evroatlantske povezave in zavezništva in v svetovno mednarodno skupnost. Za to smo zaslužni tako Slovenci doma kakor tudi Slovenci in prijatelji Slovenije v tujini.

Kot pred 30 leti so zahtevni tudi izzivi današnjega časa. Slovenija s 1. julijem prevzema predsedovanje Svetu Evropske Unije. Že drugič v času od sprejema Slovenije v družino evropskih narodov, Evropsko Unijo, bo Slovenija vodila skupnost 27. evropskih držav.

Predsednik vlade Janez Janša je od portugalskega zunanjega ministra simbolično prevzel štafeto predsedovanja Svetu EU.
Predsednik vlade Janez Janša je od portugalskega zunanjega ministra simbolično prevzel štafeto predsedovanja Svetu EU. | Avtor UKOM

Obisk visokih gostov

Poleg predsednika vlade RS Janeza Janše, predsednika RS Boruta Pahorja in predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča se bodo slavnostne proslave udeležili tudi zvezni kancler Republike Avstrije Sebastian Kurz, predsednik Vlade Republike Hrvaške Andrej Plenkovič, predsednik Vlade Madžarske Viktor Orban, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, državni minister za zunanje zadeve Portugalske republike dr. Augusto Santos Silva in italijanski zunanji minister Luigi di Mario.

Njihova udeležba na državni proslavi dokazuje, da je Slovenija pomembna članica EU in hkrati izraža zaupanje, da bo Slovenija Predsedovanje Svetu EU odlično izpeljala.

Predsednik Republike Avstrije Sebastian Kurtz stoji za govorniškim pultom.
Predsednik Republike Avstrije Sebastian Kurtz. | Avtor UKOM 

(vir: UKOM)

Vir: GOV.SIM. P.