Lisec opozarja: V nekaterih delih občine bo treba plačevati do 40 odstotkov več NUSZ

Sevnica

Poslanec SDS in svetnik SDS v sevniškem občinskem svetu Tomaž Lisec ob nameri Občine Sevnica po spremembi višine plačevanja nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) svari, da bodo morali nekateri deli občine s spremembo plačevali tudi do 40-odstotno višje nadomestilo. Ob tem pa opozarja, da so ravno ti deli najbolj zapostavljeni.

Občina Sevnica namreč načrtuje spremembe pri plačevanju NUSZ v Občini, ki ga plačujejo lastniki stavbnih zemljišč in stavb na njih. Predlog sprememb so občinskim svetnikom na zadnji seji namreč že predstavili predstavniki občinskih strokovnih služb. Po predstavitvi in vsebinski razpravi so člani občinskega sveta podali dodatne predloge in pobude, te pa naj bi občinska uprava zdaj proučila in pripravila spremembe do naslednje seje.

Tomaž Lisec

Že zdaj pa občinski svetnik Tomaž Lisec opozarja na škodljive posledice, ki jih bo predlog prinesel predvsem manjšim krajem. Na svojem Facebook profilu je tako nedavno opozoril, da bosta glede na predlagane spremembe od 1. januarja prihodnje leto na primer Boštanj in Dolenji Boštanj spadala pod kategorijo krajev, ki plačujejo najvišje nadomestilo, oziroma v enako kategorijo kot Sevnica.

Slednje pa pomeni, da bodo krajani teh dveh zaselkov “meščani”, ki bodo plačali za od 20 do 40 odstotkov (odvisno od namenskosti rabe) višje nadomestilo.

Ob tem Lisec opozarja, da se bo slednje zgodilo kljub temu, “da imamo v Boštanju katastrofalne ceste, staro kanalizacijo, marsikje manjkajo pločniki … Važno je, da bomo polnili občinski proračun,” je zapisal.

Tudi zato je na seji zahteval, da v Boštanju in Spodnjem Boštanju najprej uredijo ceste, pločnike in kanalizacije, šele potem pa da se lahko pogovarjajo o dvigu. Ob tem je sicer tudi razočarano ugotovil, da večina v občinskem svetu predlog o dvigu NUSZ podpira.

M. P.