Lisca: Prikaz košnje trave z ročno koso (foto)

Kosa je danes le redko še v uporabi, tako kot mnoga orodja in pripomočke iz obdobja naših staršev in starih staršev je povozil čas. Na koso se dan danes v večini spomnimo samo še ob različnih prireditvah, kjer je prikazana košnja kot so to nekoč počeli in ena od takih prireditev se je na vroč julijski sobotni popoldan odvijala na Lisci.

Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor pod Lisco (KŠTD Razbor) so skupaj s prijatelji ter s podporo Občine Sevnica, KŠTM Sevnica in Turistične zveze Slovenije pripravili košnjo na tradicionalen način, ki ni bilo tekmovanje, pač pa pristen prikaz košnje in spravila sena na ročen, star način.

Letošnja že 6. tradicionalna košnja na Lisci se je odvijala na vroč sobotni popoldan. Kosci različnih starosti so se ob prepevanju pesmi spustili po hribu, kjer so s kosami pokosili strmine najvišje ležečega travnika v Posavju. Nežen zvok kos, se je pomešal s petjem koscev, iz ozadja pa je bilo slišati nekoliko močnejši zvok, ki je prihajal izpod rok kosca, ki je prikazoval brušenje kose. Zvok nas je popeljal v čase naših staršev.

Na drugem travniku je bila trava že pokošena prejšnji dan, tam je sledil prikaz , kako so kmetice grabile travo, ki jo je nato gospodar s pomočniki naložil na voz.

Kot po vsakem dobro opravljenem delu, je tudi po tem sledila tradicionalna malica, kateri so se lahko pridružili tudi gledalci.

Dogodek je obogatila tržnica domače obrti in lokalno pridelane hrane, po končani košnji pa so sledile tudi animacije in igre za otroke.

Fotografije: N. G.

N. G.