“Levi fašizem divja po Ljubljani”

Nasilje, Ljubljana, 15. september 2021

“Levi fašizem divja po Ljubljani. Podprt z delom politike in velikim delom medijev. Za oblast pripravljeni uničiti državo.”

Tako se je na Twitterju na sinočnje proteste odzval posavski poslanec Tomaž Lisec.

Zapis se nanaša na sinočnji neprijavljeni protestni shod v Ljubljani, ki se je na Trgu republike začel okoli 18. ure. Okoli 20. ure je prišlo do množične kršitve javnega reda in
miru, pri čemer so v policiste in poslopje državnega zbora metali granitne kocke, steklenice in pirotehniko, zaradi česar je policija za zagotovitev javnega reda shod razpustila.

Osebe so bile večkrat pozvane, naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevale, zato so policisti množico iz Trga republike razgnali, prišlo je do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete ter uporabljali pirotehniko.

Okoli 22. ure so uspeli vzpostaviti javni red in mir in preprečiti nadaljnje kršitve protestnikov. Policija je uporabila plinska sredstva, penaste naboje in vodni top.

Poškodovanih je bilo več policistov, več službenih vozil policije in stavba državnega zbora, v katero so protestniki izstrelili tudi raketo. Nekaj oseb je bilo pridržanih, doslej pa podatka
o poškodovanih osebah, ki so se udeležile neprijavljenega shoda niso zabeležili.

Več informacij bo predvidoma znanih danes.

M. P.