Letos pod podvozji ali med tovorom odkrili že 229 tujcev, včeraj pet

Tako se skrivajo ob prehodu meje. (vir: PU Novo mesto)

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so njihovi policisti letos pri mejni kontroli odkrili že 229 tujcev, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo.

V celem lanskem letu so jih odkrili 577. Policisti v razgovorih s prijetimi ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se skrijejo na podvozja tovornih vozil ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor.

Policisti  PMP Dobova so včeraj med kontrolo tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije, na podvozju vagona našli državljana Irana, ki se je na ta nači poskušal izogniti  mejni kontroli in nezakonito
vstopiti v Slovenijo.

V današnji noči, na 3. junij, pa so na podvozju tovornega vlaka, ki je
prav tako pripeljal iz Srbije, našli še 4 tujce, in sicer dva državljana Alžirije in dva državljana Maroka.

Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.


Foto: PMP Dobova

Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih. Takšno ravnanje je tudi izjemno nevarno in pogosto življenjsko ogrožujoče.

Policisti  mejno  kontrolo  in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2 testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov kot so lupa, meter, lestev ipd.

M. P.