Leto po letalski nesreči Brežičana Štefka Količa vzrok nesreče še ni znan

Letalo DR robin, ki je strmoglavilo na območju Bovca. (Foto: Letališče Bovec)

Danes mineva leto dni, od kar je v letalski nesreči v okolici Bovca umrl Brežičan Štefko (Stjepan) Količ. Leto po nesreči njen vzrok še ni znan. Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, ki deluje v okviru ministrstva za infrastrukturo, namreč končnega poročila o nesreči še ni izdala.

Omenjena služba je do zdaj objavila le uvodno poročilo o preiskavi letalske nesreče, ki vsebuje najbolj osnovne podatke, medtem ko končnega poročila, ki bi dalo odgovor, zakaj je sploh prišlo do nesreče, še ni objavila.

Kot so za naš portal povedali v omenjeni službi, so bila v začetni fazi preiskave izvedena določena poizvedovanja, iz katerih je bilo ugotovljeno, da je v času nesreče obstajala sistemska pomanjkljivost s povečano oceno tveganja. Kljub temu pa ta sistemska pomanjkljivost po dozdajšnjih ugotovitvah ni bila neposreden vzrok nesreče.

Kot pravijo, so določena vprašanja glede nesreče še odprta, za zdaj pa je bolj ali manj jasno le, da pri nesreči ni suma, da bi bilo strojeno kaznivo dejanje.

29. julija 2018 je namreč na letališču v Bovcu potekalo praktično usposabljanje kandidatov za pridobitev dovoljenja pilota jadralnega letala, ki ga je organizirala letalska šola Klub letalcev Jurika. Za potrebe letalskega kluba in šolanja je aerovleko jadralnih letal z motornim letalom, ki je bilo v lasti upravljalca letališča Aviofun, zagotavljal pilot Količ.

Do nesreče je prišlo pri vleki sedmega jadralnega letala, ko je motorno letalo naenkrat začelo izgubljati višino in strmoglavilo v gozd skupaj s pilotom. Pri tem se je jadralno letalo še pravočasno odpelo.

46-letni Količ je bil sicer izkušen pilot. Imel je 685 ur in 29 minut letov na motornih letalih ter 753 ur in 37 minut na jadralnih letalih.

M. P.