Leta 2050 bo v morju več plastike kot rib

Navzoče je pozdravila mag. Jadranka Novoselc, direktorica Komunale Brežice.

V Brežicah so pripravili okroglo mizo z naslovom Odnos do okolja je ogledalo naše družbe. V Komunali Brežice sicer vedno poudarjajo, da se vseskozi zavzemajo za ohranjanje okolja in čiste narave.

Zato so s projektom, v katerega so bila vključena vsa komunalna podjetja iz regije, med njimi poleg Komunale Brežice še Kostak, Komunala Sevnica, Komunala Radeče in OKP (podjetje za komunalne storitve) Rogaška Slatina, še dodatno prispevali k ohranjanju čistega okolja.

Mag. Jadranka Novoselc, direktorica podjetja Komunala Brežice, je v nagovoru povedala: “Naše ključno poslanstvo je ozaveščanje ljudi o pomenu čistega okolja. Vesela sem, da smo projekt Zeleno Posavje – za naravo in zdravje uspešno pripeljali h koncu.”

Dodala je, da so bili cilji Komunale izboljšanje ozaveščenosti prebivalcev o pomenu ohranjanja narave in okolja, in sicer o ponovni uporabi stvari, krožnem gospodarstvu, plastiki, pomenu pitja vode iz pipe, zmanjšanju količin zavržene hrane in ločenem zbiranju odpadkov ter jedilnega olja.

“Vsi skupaj širimo zavest, da je zelena narava pomembna za nas in naše zanamce. Projekt se zaključuje, vendar naše delo še zdaleč ni končano. Primeri dobrih praks se naj nadaljujejo tudi v prihodnosti. Nekateri pereči problemi, kot je uporaba plastike, še niso dokončno razrešeni,” je dejala Novoselćeva.

Naše naravno okolje se krči, naravne dobrine so v omejeni količini. V enem letu porabimo toliko naravnih virov, kot jih Zemlja proizvede v letu in pol. Po statističnih podatkih bo leta 2050 v morju več plastike kot rib.

“Vendar ne samo plastika, tudi mikroplastika predstavlja velik problem. Gre za zelo majhne delce plastike, ki jih ne vidimo in ne moremo filtrirati, zato zlahka končajo v naši pitni vodi. Mikroplastika je povsod – v jezerih, morju, hrani in tudi v nas. Veliko je odvisno od posameznika, ljudje moramo biti ozaveščeni, zato pozdravljam ta okoljevarstveni projekt. Dobra praksa je dobra samo, če se nadaljuje. Plastike ne moremo ukiniti, lahko pa jo ustrezno zamejimo, a le, če bomo stopili skupaj,” pa je povedal Dušan Harlander iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Na okrogli mizo so sodelovali tudi mag. Teo Hrvoje Oršanič iz Zavoda za varstvo narave, Jože Leskovar iz Kostaka in Darko Ferlan iz Komunale Brežice, povezovala pa jo je mag. Ladeja Godina Košir, direktorica Circular Change Inštituta za krožno gospodarstvo.

Udeleženci okrogle mize in povezovalka mag. Ladeja Godina Košir.
Z okroglo mizo in slavnostjo podelitvijo priznanj sodelujočim v projektu.

Vir in foto: Komunala Brežice.

M. P.