Lepa, vendar strupena – rdeča mušnica

pixabay.com

Večina, ki se nas je v teh dneh potikala po gozdu, smo lahko opazili rdečo krasotico, ki s svojim rdečim klobukom z belimi pikami krade pozornost. Gre za rdečo mušnico (Amanita muscaria), ki raste v iglastih in listnatih gozdovih od julija do novembra. Uspeva pa predvsem pod smrekami in brezami na kislih tleh.

Rdeča mušnica je strupena, vendar jo posamezna ljudstva v Severni Evropi, Severni Ameriki in Sibiriji uživajo pripravljeno na poseben način, zaradi katerega naj ne bi vsebovale več učinkovin, ki povzročajo znake zastrupitve z omamo in halucinacijami. Pri ljudstvih v Sibiriji pa imajo tudi religiozni pomen.

pixabay.com

Za primer lahko vzamemo Kitajsko in v Indijo je rdeča mušnica simbol dolgega življenja ali večnosti. Vrači in šamani so jo zaradi prividov, ki jih povzroča zaužitje majhne količine te halucinogene gobe uporabljali pri raznih obredih. Uporabljala pa naj bi jo tudi plemena na skrajnem severu Evrope, v Aziji in Severni Ameriki – in to kot aktivatorja posebnih stanj zavesti, z njeno pomočjo naj bi dosegali nadčloveško fizično moč in neobčutljivost na bolečino. Nekateri stari zapisi celo poročajo, da se rdeča mušnica uporablja za ljubezenske napoje, pogosto pa se pojavljala tudi v srednjeveških zvarkih.

Na Slovenskem so nekoč izkoriščali strup rdeče mušnice za omamljanje mrčesa. Svežo in razrezano ali posušeno in v prah zdrobljeno gobo so poparili s sladkanim mlekom. Tako pripravljeno vabo so nastavili na okenske police, na mizo in pred hlev, da je privabila in pomorila muhe. Takšen pripravek je bil zelo učinkovit, na kar namiguje tudi ime mušnica, ki izhaja iz pomenljive besedne zveze »strup za muhe«.

Zastrupitev z rdečo mušnico

Rdeča mušnica je v vsej literaturi navedena kot strupena vrsta. Zastrupitev povzroča panterinski sindrom – zastrupitev živčnega sistema, s kratkim inkubacijskim časom.

Začetna znamenja se pojavijo po 30-60 minutah. Zenica je razširjena (kot pri atropinu) in srčni utrip pospešen. Prvi simptomi se pojavljajo  kot alkoholni opoj, sledi zmedenost, motnje v govoru in vidu, motena usklajenost gibov (ataksija), izčrpanost ter psihične spremembe kot so depresija ali pa evforija, blodnje pri zaznavi prostora in časa halucinacije z vznemirjenjem in depersonalizacijo.

Največkrat vsi ti znaki izginejo v 2-10 urah, navadno spontano brez uporabe zdravil, pri hujši zastrupitvi pa je potrebno izpiranje želodca ter dajanje aktivnega oglja in odvajala. Uporaba protistrupov fizostigmina in atropina je vprašljiva oziroma stanje le poslabša.

In za konec vam postrežemo še z receptom Rdeče mušnice 🙂

Sestavine

  • 4 jajca
  • 2 okrogla paradižnika
  • Majoneza
  • Sol/poper

 Priprava

V posodi trdo skuhamo jajca, približno 10 minut. Ko so skuhana, počakamo, da se ohladijo, nato jih olupimo.

Paradižnike operemo ter razpolovimo.

Na krožnik postavimo 4 jajca, da stojijo pokonci (na zgornji in spodnji strani odrežemo le toliko, da jih lahko pokončno postavimo). Na vrh vsakega jajca potem položimo polovico paradižnika.

Vzamemo majonezo in na vsako paradižnikovo kapico z njo narišemo mušnici pike. Lahko narežemo tudi krešo in je kot zelenico porazdelimo okoli rdečih mušnic.

N. G.