Le referendum lahko vladi še prepreči povečanje števila ministrstev

Zbiranje podpisov podpore referendumom v Krškem (vir: Jože Olovec, FB)

Vlada Roberta Goloba je junija, kmalu po imenovanju, sprejela spremembe zakona o vladi, s katerimi želijo število ministrstev s 17 povečati na 20. S tem bi med drugim zagotovili ministrski stolček Alenki Bratušek, ki je svojo stranko priključila Gibanju Svoboda, in zadostili drugim političnim apetitom vladajoče koalicije.

S spremembo zakona nameravajo nekatera obstoječa ministrstva umetno deliti, združevati in prenašati posamezna področja, za katera so ministrstva zadolžena. Smiselnih zaokrožitev po spremembi zakona pa praktično ni.

Eden večjih nesmislov je po mnenju mnogih napovedano ministrstvo za solidarno prihodnost. Izboril si ga je Luka Mesec, predsednik Levice, stranke, ki se je s štirimi odstotki komaj prebila v parlament.

Ministrstvo bi bilo zagotovo svetovni unikat, saj želi Golobova vlada vanj stlačiti več na videz nezdružljivih področij: zemljiško in stanovanjsko politiko, razvijanje in promocijo modelov lastništva zaposlenih in participativnega upravljanja v podjetjih, udeležbo delavcev pri dobičku ter ostalih t. i. politik ekonomske demokracije.

Novoustanovljeni resor bi se torej po sprejeti noveli zakona ukvarjal z vsem po malo, kar po prepričanju mnogih ne bi prineslo nikakršne dodatne učinkovitosti, temveč le večjo možnost nastanka nesoglasij, vztrajnega pregovarjanja glede delitve pristojnosti in zmede.

Luka Mesec je ob svojem zaslišanju za ministra povedal, da pričakuje, da bo eno leto izgubil samo s tem, da bo vzpostavil ministrstvo. Šlo bo torej najmanj za leto dni mrtvega toka.

Naj spomnimo, da so vladne ekipe v zgodovini Slovenije doslej bile različno številčne. Tako smo, na primer, v mandatu 2004–2008 imeli 12 ministrstev, v mandatu v letu 2012 pa le dobrih 11. Najbolj vitka je bila 10. slovenska vlada, ki jo je vodil Janez Janša. Imela je 11 ministrov in ministrico brez resorja, ki je vodila Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Torej, državo lahko vodi skoraj polovico manjša ekipa, kot pa jo želi aktualna Golobova ekipa. T

Tudi zato SDS zbira zdaj podpise proti birokraciji, proti uvedbi zakona o vladi. Zbira jih do prihodnje srede, 5. septembra 2022. Zbrati morajo 40.000 podpisov volivk in volivcev. Ti se lahko zglasijo pri stojnicah pred upravnimi enotami ali krajevnimi uradi ali pa podpis podpore referendumu dajo prek eUprave (če imajo v Sloveniji overovljen certifikat za podpisovanje e-dokumentov).

M. P.