Lažno se predstavljajo za uslužbence elektro podjetja in kradejo po hišah

Slika je simbolična

Iz PU Novo mesto ponovno opozarjajo, na storilce, ki se se lažno predstavljajo za uslužbenca elektro podjetja, domače zvabijo iz hiše, medtem pa ukradejo njihovo premoženje. Poziv PU Novo mesto objavljamo v celoti.

Na  dvorišče stanovanjske hiše v Gorici pri Raztezu na območju PP Krško sta se v četrtek v jutranjih urah z osebnim avtomobilom Renault megane temnejše barve, ljubljanskih registrskih oznak, pripeljala neznanca. Pod pretvezo, da sta uslužbenca elektro podjetja in si ogledujeta lokacije za postavitev drogov,  sta  stanovalca zvabila iz hiše. Eden ju je zamotil s pogovorom, drugi  pa  je  v  tem  času vstopil v hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil denar in zlat nakit v skupni vrednosti okoli 1300 evrov. Stanovalca sta  šele  po njunem odhodu ugotovila, da sta bila žrtev kaznivega dejanja.

O  enakem opisu osumljencev in vozilu so bili popoldne obveščeni tudi metliški policisti. Ugotovili so, da sta se osumljenca pripeljala na dvorišče stanovanjske hiše v Križevski vasi in se prav tako predstavila za uslužbenca  elektro  podjetja, ogledovala naj bi si lokacije za postavitev drogov. Ko sta opazila, da sta stanovalca ob izstopu iz hiše zaklenila vrata, sta takoj sedla v avto in se brez pojasnila odpeljala.

Okoli 17.30 nas je o sumljivih neznancih obvestila občanka iz naselja Križe v občini Novo mesto. Osumljenca enakega opisa sta se pripeljala na dvorišče in jo spraševala ali v hiši prebiva sama in kdaj se vrnejo ostali stanovalci. Prijaviteljica ju je odslovila, moška pa sta se odpeljala.

Policisti  nadaljujejo  z intenzivno preiskavo in aktivnostmi za izsleditev osumljencev. Ugotovili  so,  da sta se prevažala z osebnim avtomobilom, na katerem sta bili nameščeni registrski tablici, ki sta bili 27. 6. ukradeni v Ljubljani.

Policisti opozarjamo: ne nasedajte goljufom in ne spuščajte neznancev v svoje domove!

Policisti opažamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se  predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo  iz  hiše  in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom zato svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi  če  hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj  vrata  zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo  pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.