Lani trikrat več migrantov; v Posavju največji pritisk na Brežice

Fotografija je simbolična. (vir: Twitter)

Policija je lani obravnavala 32.042 nezakonitih prehodov državne meje, kar je več kot trikrat toliko kot v letu pred tem, ko so jih skupaj našteli 10.198 oziroma dvakrat več kot leta 2019. Politika vlade Roberta Goloba, ki je z napovedjo podiranja ograje na meji prišlekom iz Bližnjega vzhoda dala zeleno luč, tako že prinaša negativne posledice.

 

Največji pritisk so lani beležili na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili dobrih 55 odstotkov vseh primerov. Na območju novomeške policijske uprave so beležili nekaj manj kot 30 odstotkov vseh primerov, štirikrat višja številka na tem območju pa je lani presegla 10.000 ilegalnih prebežnikov. Najbolj je na udaru območje Brežic, kjer policija dnevno obravnava več deset migrantov.

Tudi število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z letom 2021 povečalo za več kot 450 odstotkov. Neuradno je slišati, da je do tega prišlo zaradi izrecnih navodil policistom, da migrantov, ki prihajajo iz varnih držav, ne smejo avtomatično vrniti na Hrvaško.

Med ilegalnimi migranti je največ Afganistancev, ki so ob koncu leta znova prevzeli prvo mesto, potem ko so bili zadnja dva meseca na vrhu prebežniki iz Burundija. V zadnjih nekaj mesecih je bilo opaziti tudi povečano število ilegalnih migrantov iz Rusije, tako da so se ti prebili že na šesto mesto. V Evropo bežijo v želji, da se izognejo vpoklicu za bojevanje v Ukrajini.

A. M.