Lajež psa v romskem naselju Rimš pripeljal do uboja; napadalcu prevzgojni dom

Slika je simbolična.

Višje sodišče v Ljubljani je včeraj obravnavalo pritožbo v romski zadevi iz oktobra lani, ko je mladoletnik v romskem naselju Rimš v Občini Krško zaradi spora, ki se je vnel ob pasjem laježu, ubil 27-letnika. Višje sodišče odločitve o pritožbi včeraj še ni sprejelo, ampak jo bo naknadno izdalo pisno.

 

Zgodilo se je 21. oktobra 2019 zvečer, ko naj bi 27-letnega Danijela Brajdiča zmotil lajež sosedovega psa. Lastniku psa, 15-letnemu sosedu, pri katerem je bil tudi 19-letni 19-letni Sanat Kovačič, je dejal, naj ga umiri in priveže. Vnel se je prepir, v katerem je Kovačič zagrabil Brajdiča in ga držal, 15-letnik pa ga je s kuhinjskim nožem dvakrat zabodel, da je v nekaj minutah izkrvavel.

“Zabodenemu in vsemu okrvavljenemu je še uspelo priti do mene. Vzela sem ga v naročje in na rokah mi je izkrvavel. Dala sem mu še malo vode, da bi lažje počakal reševalce, a je prej umrl,” je dan po dogodku dogajanje za Delo opisala partnerica pokojnega. Povedala je, da sta napadalca vzela življenje očetu štirih majhnih otrok, njun peti pa je bil takrat na poti. “Celo leto so grozili in govorili, da bo Danijel mrtev, vendar groženj nismo jemali resno. Česa takšnega vseeno nismo pričakovali. Ampak že zdaj grozijo, koga bodo še pospravili,” je še dejala.

Po končani preiskavi je tožilstvo zoper oba napadalca vložilo obtožnico zaradi uboja, maja letos pa je razsodilo, da je mladoletnik kriv in mu določilo kazen tri leta v prevzgojnem domu, Kovačiča pa je oprostilo obtožb.

Tožilstvo se je na razsodbo pritožilo. Višje sodišče jo je obravnavalo včeraj, odločitev pa bo sporočilo pisno.

M. P.