Kulinarično doživetje ob izdaji knjige Okusi Posavja

Knjiga Okusi Posavja (foto: Fakulteta za turizem)

Ob izdaji knjige Okusi Posavja je Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru skupaj z Občino Brežice in Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice pripravila kulinarično doživetje s strokovno okroglo mizo.

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Kaja Sajovic, so sodelovali chef Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice), chef Robert Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice), Matevž Krulc (Stara gostilna Krulc, Mostec), dr. Janez Bogataj (zaslužni profesor, etnolog), Miha Istenič (Penine Istenič), Marijan Kelhar (Keltis Vinarstvo), Janez Šekoranja (Vino Graben) in Maja Žibert (21. vinska kraljica Slovenije). V pogovoru so odprli vprašanja o izzivih prehranske kulturne dediščine za sodobnost ter razpravljali o povezovanju lokalne kulinarike z vini za čim bolj celostno in kakovostno izkušnjo vsakega gosta. Dogodka se je udeležil tudi župan občine Brežice g. Ivan Molan, ki je zbrane nagovoril in povabil k pokušini tradicionalnih posavskih jedi, ki so jih pripravili v Stari gostilni Krulc in v Društvu kmetic Brežice.

O knjigi

Knjiga Okusi Posavja avtoric Lee Kužnik in Marjetke Rangus prinaša nekatere temeljne recepture predstavljenega območja, ki so jih študenti Fakultete za turizem UM zbirali v okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja. Zbrana terenska pričevanja so obogatena z zapisi, ki jih hranijo različne ustanove in društva po posameznih občinah. Posebna zahvala za strokovno pomoč ob izdaji knjige gre Posavskemu muzeju Brežice in muzejski svetnici dr. Ivanki Počkar. V knjigi so vključene vse posavske občine: Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Bistrica ob Sotli in Radeče.

Knjiga predstavlja temelj za razvoj lokalne kulinarike v okviru trajnostnega turističnega razvoja regije. Hkrati se regija s promocijo lokalne kulinarike vklaplja v širšo strategijo razvoja slovenskega turizma, ki v gastronomiji vidi eno od svojih ključnih prednosti.

V prvem delu vsebine so predstavljena starejša pričevanja o prehranjevanju v Posavju, uporaba sestavin, značilnosti vsakdanjega in prazničnega prehranjevanja, prehranjevanje ob različnih opravilih ter povezanost hrane z razvojem turizma. V drugem delu je zapisanih kar 118 receptov značilnih jedi. (pr.: kozjanski ajdovi krapi, genadirmarš, žbu zos, posavski kotu, splavarski golaž, zaroštan močnik, pečen kupon, koruzna prga, bizeljski ajdov kolač, vinski trijed, tomerl, …).

Recept iz knjige:

ŠMOREN S KLOBASO

Sestavine:4 jajca, 0,5 kg moke, 0,5 l mleka, 1 žlička soli, 35 dag domače klobase, 2 dl olja

Stepemo jajca in mleko in dodamo moko, da dobimo precej gosto zmes. Posebej skuhamo klobaso, ki jo narežemo na koleščke in vmešamo v maso. Maso vlijemo v vročo ponev in na obeh straneh popečemo. Pečen šmoren razrežemo na koščke.

Jed so gospodinje največkrat pripravljale ob kmečkih opravilih, še posebej ob košnji.

N. N.