Küčan razočaran nad Golobovo vlado

Poslanci Gibanja Svoboda.

Vlada naj bi v skladu z napovedmi v petek sprejela sklep o povečanju blagovnih rezerv, nato pa bo zavod za blagovne rezerve objavil razpis za odkup letošnjega pridelka pšenice. Merilo za odkup bo najnižja cena. A za kmete je to razočaranje, menijo tudi, da bo najbolj oškodovan potrošnik.

 

Predsednik Komisije za prodajo žit Franc Küčan je nad napovedmi o razpisu po načelu najugodnejšega ponudnika razočaran. “Želeli bi si urgentni odkup slovenske pšenice, namesto tega pa bo interventni odkup od najugodnejšega ponudnika, s tem pa ni nobenega zagotovila, da bodo odkupili slovensko pšenico,” je opozoril v izjavi za medije.

Odkup vse pšenice, pridelane v Sloveniji, sta pretekli petek napovedala premier Robert Golob in kmetijska ministrica Irena Šinko. “Kmetom želimo pomagati s tem, da jih razbremenimo stroškov, hkrati pa želimo tudi ta pridelek v celoti zadržati v Sloveniji,” je dejal Golob. Odkup se bo izvedel prek zavoda za blagovne rezerve, država pa bo kmetom za različne namene namenila še za nekaj več kot 22 milijonov evrov pomoči.

Küčan je opozoril, da so kmetje v negotovosti glede odkupne cene. Nekateri mlinarji, zadruge in različni zbiralci so določili cene in po njih odkupovali, številni kmetje pa še danes ne vedo, koliko bodo za prodano pšenico dobili, je dejal. “Kmetje želijo dobiti toliko, da lahko jeseni ponovno zasejejo to poljščino,” je dodal.

Na zavodu za blagovne rezerve so medtem na novinarsko vprašanje o razpisnih pogojih glede cen pojasnili, da “so zavezani vse postopke nabav izvajati skladno s področno zakonodajo, torej tudi skladno z zakonom o javnem naročanju”.

Pojasnili so še, da ima zavod v lasti ali najemu zadostne količine skladiščnih prostorov za skladiščenje vseh načrtovanih količin strateških blagovnih rezerv Republike Slovenije. V preteklem obdobju so izvedli postopke za zagotovitev dodatnih skladiščnih zmogljivosti, “zaključek teh postopkov je predviden v naslednjem kratkoročnem obdobju”.

Predstavnik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in predsednik sveta območne enote Murska Sobota Danilo Meolic namero države, da bi pomagala kmetom in potrošnikom, pozdravlja. “Pametna država si poveča blagovne rezerve. Vendar pa bi morala biti pravila odkupa znana že pred žetvijo, ne med njo. Če bi bili pogoji znani, ki se kmetje sproti odločali, komu bodo prodali. Sklenjenih pogodb, v katerih cena ni določena, pa se je modro držati,” je dejal.

A. M.