Kučan in somišljeniki s pismom napadli evropske voditelje, Putina pa izpustili

Nekdanji predsednik Milan Kučan in somišljeniki so na evropske voditelje naslovili poziv, s katerim so jih obtožili, da Evropo in svet vodijo v vojno, s tem ko pomagajo Ukrajini pri obrambi njenega ozemlja. Pri tem so iz kritike povsem izpustili Vladimirja Putina in Rusijo, ki sta začela vojno proti suvereni sosedi Ukrajini. Iz poziva izhaja, da so glavni krivci za vojno ZDA in zahodni voditelji, kar je sicer retorika, ki jo zagovarjajo tudi samodržci v Rusiji.

Kučan in somišljeniki tako poziv začenjajo z neposrednim napadom na evropske voditelje, ki jih obtožijo, da se “kot mesečniki prepuščajo toku, ki vodi v morebitno novo svetovno vojno”.

Za vojno v Ukrajini zanje očitno ni kriv Putin, ki je pred enim letom v svojo vojsko prestopil ukrajinske meje, pač pa kar ZDA. “Ukrajina je žrtev posredniške vojne med dvema vodilnima jedrskima velesilama, Rusijo in ZDA, za vplivna območja,” so zapisali.

Kritični so do vojaške pomoči Ukrajincem za obrambo njihove države. “Kopičenje najsmrtonosnejših orožij Evropi ne bo prineslo miru in stabilnosti. V tej vojni smo poraženci vsi. Tudi državljani EU, ki prav tako plačujemo to vojno in njene posledice,” so zapisal.

Od vlad držav EU zato zahtevajo, “da vzpostavijo novo, dolgoročno evropsko varnostno arhitekturo, ki bo izraz strateških interesov evropskih držav za njihovo aktivnejšo vlogo v svetu”. Rusije pri tem ne omenijo, saj do nje, kot kaže, nimajo nobenih zahtev.

Nato sledi še neposredni zaključni poziv, zopet namenjen samo ZDA in evropskim državam, ne pa tudi Ruski federaciji. “Od vas, vlade držav Evropske unije, zveze Nato, Združenih držav Amerike in Ruske federacije pričakujemo, da vzpostavite zavezništvo za prekinitev bojev, za ustavitev nadaljnjega oboroževanja in za začetek pogajanj … Vlade držav Evropske unije, zveze Nato, Združenih držav Amerike in Ruske federacije nimate mandata za vojno! Ne vodite je na pragove naših domov.” Pri tem, kot rečeno, Rusijo znova izpustijo. Očitno ta ima mandat za vojno, bi lahko zapisali nekoliko sarkastično.

Poziv je poleg Kučana podpisali še nekaj deset drugih, med njimi tudi javno deklariranih somišljenikov ruskega samodržca Vladimirja Putina.

A. M.