Krško: Za GEN-I je novo leto rekordov

Foto: Spletna stran GEN energija

Hčerinska družba krške Gen energije in ponudnica električne energije ter zemeljskega plina Gen-I je v letu 2017 ustvarila 2,38 milijarde evrov prometa, kar je 50,5 odstotka več kot lani in 50,5 odstotka več kot leta 2016. Z ustvarjenim prihodkom je načrte presegla za dobro polovico. S 13,5 milijona evrov čistega dobička pa je primerljivi predlanski izid presegla za 84 odstotkov.

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je ob današnjem srečanju poslovnih partnerjev te družbe v prostorih Gen energije v Krškem poudaril: »Prvič v zgodovini smo prebili mejo dveh milijard evrov prihodkov. Presegli smo vse načrte glede načrtovanega dobička.« Gen-I je na 22 evropskih trgih lani prodala zanjo rekordnih 51,5 teravatnih ur električne energije, hkrati pa ostala slovenski najugodnejši ponudnik energije.

Gen-I je hkrati utrdila sloves enega najhitreje rastočih energetskih podjetij v Evropi, njen pogled pa je usmerjen v prihodnost, inovativnost in prilagodljivost, je dodal.

Golob je ocenil, da je bila odločitev o okrepljenih vlaganjih v razvoj in kadre v preteklih letih pravilna in dodal, da je bilo preteklo poslovno leto za Gen-I prelomno v več pogledih, saj so lani uspešno začeli projekt ponudbe samooskrbnih sončnih elektrarn, v dokaj kratkem obdobju pa so jih uspeli postaviti 300.

GEN-I je prvi ponudnik električne energije, ki poleg »običajne« dobave elektrike ponuja tudi postavitev lastne, domače sončne elektrarne. Konfiguracijo sončne elektrarne prilagodijo potrebam in željam strank, ki jim pri tem svetujejo izkušeni strokovnjaki.

Po Golobovih besedah je Gen-I lani tudi pravilno napovedala rast cen in s to napovedjo partnerjem pomagala pri odločitvah o nakupu električne energije. Sicer pa v omenjeni družbi “budno spremljajo” dogajanje na mednarodnih energetskih trgih in tovrstne smernice, je še povedal Golob.

Dr. Robert Golob (Foto: Gen-i)

Na omenjenem srečanju je sicer direktor prodaje Gen-I Bojan Kumer med drugimi sogovorniki poudaril, da je večina njihovih poslovnih partnerjev ob upoštevanju priporočil družbe premostila lansko obdobje pretiranih cen električne energije, omenjeno ravnanje pa se jim je hkrati obrestovalo s prihranki večjimi od desetine.

Direktor strateškega inoviranja Gen-I Dejan Paravan je opozoril, da so veleprodajne cene električne energije v zadnjih treh mesecih padle za petino in se približujejo ravni v začetku preteklega leta. Podjetja, ki so se lani o nakupu električne energije za letos odločila slabo, pa imajo še priložnost, da za prihajajoča leta izboljšajo lastno nabavno strategijo, je še poudaril.

K. J.