Krško: V kar 33 vaških vodovodih odkrili nevarne bakterije, vodo je treba obvezno prekuhavati

Analiza vaških vodovodov v občini Krško, ki so v upravljanju krajevnih skupnosti oziroma občanov, je pokazala, da jih je od 45 mikrobiološko neoporečnih le 12, medtem ko vsi ostali onesnaženi s bakterijo Escherichia coli in koliformnimi bakterijami. Oskrba z vodo iz vaških vodovodov zato ni varna in jo je treba obvezno prekuhavati.

To so ugotovitve Nacionalnega laboratorija za okolje in hrano, enote Novo mesto, kjer so opravili analizo vode iz 45 vodovodov in devetih izvirov v krški občini.

Bakterije, ki so jih našli v vaških vodovodih, so (zlasti Escherichia coli) lahko nevarne zdravju ljudi, vse pa so tudi indikatorske bakterije, kar pomeni, da če jih najdejo, potem obstaja možnost, da se bodo v vodovodu pojavile tudi druge bakterije, virusi in paraziti, ki so nevarni ljudem, ugotavlja poročilo. Podobno velja za izvire.

Analiza je tudi pokazala, da je voda iz izvira Armeško zelo primerna za pitje, iz vseh ostalih izvirov pa je spremenljive kakovosti.

Zaradi vsega navedenega na omenjenem oddelku ocenjujejo, da voda iz vaških vodovodov zdravstveno ni ustrezna, oskrba z vodo iz njih pa ni varna. “Zdravje ljudi je nenehno ogroženo, ker je stalno prisotna možnost, da zbolijo zaradi črevesnih nalezljivih boleznih,” ugotavlja poročilo. Zato dodaja, da je zaradi pogoste prisotnosti fekalnih in koliformnih bakterij treba vodo obvezno prekuhavati.

V občini Krško se iz lokalnih vodovodov, ki niso pod nadzorom pooblaščenih družb, ampak krajevnih skupnosti oziroma krajanov, oskrbuje okoli 2750 ali 11 odstotkov vseh občanov.

Poročilo je dostopno tukaj

M. P.