Krško: Starejšemu gospodu vdrli v hišo, ga pretepali in oropali

Krški policisti so bili 11. novembra obveščeni, da so v okolici Krškega neznanci oropali starejšega moškega, ga pretepli, mu grozili in ga poškodovali. Krški in novomeški kriminalisti so takoj pričeli s preiskavo, v kateri so ugotovili, da so zamaskirani neznanci v hišo vlomili skozi garažna vrata. Moškega, ki je v hiši prebival sam, so prebudili, ga zvlekli s postelje, pretepali, mu grozili z nožem in zahtevali, da jim izroči denar. Pregledali so prostore, odtujili manjšo vsoto denarja in meso iz zamrzovalne skrinje. Pred odhodom so mu ponovno zagrozili in mu uničili telefon, da bi mu preprečili, da bi poklical na pomoč.

 

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da sta kaznivega dejanja ropa osumljena 34-letni in 19-letni moški iz naselja v okolici Brežic. 28. decembra so jima odvzeli prostost in ju pridržali. Oba osumljenca, ki so ju v preteklosti že večkrat obravnavali, predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, so tik pred silvestrovim s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zoper 34-letnika odredil pripor, zoper 19-letnika pa hišni pripor.

Policisti in kriminalisti pri preiskavah premoženjskih kaznivih dejanj pogosto ugotavljajo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Opazujejo stanovanjske hiše, poizvedujejo, kdo v njih prebiva in opazujejo tudi navade stanovalcev. Občane zato pozivajo, da naj jih obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomorejo k uspešni preiskavi kaznivega dejanja. Svetujejo, da ob temnih delih dneva, tudi če od doma odidete le za krajši čas (sprehod, odhod v trgovino ipd.), v hiši pustite prižgano luč, televizijski ali radijski sprejemnik – hiša naj ne daje videza, kot da v njej ni nikogar. Ob daljši odsotnosti poprosite sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.

Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih. Občanom svetujemo, da doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita.

A. M.