Krško: Srebrni Prešernovi plaketi Mirku Avsenaku in Rastislavu Florjančiču

Mirko Avsenak
Mirko Avsenak

V Krškem so ob dnevu kulture podelili priznanja za delo na področju kulture. Letos najvišji priznanji, srebrni Prešernovi plaketi sta prejela član MPZ Svoboda Brestanica in Rajhenburškega okteta pri KD Svoboda Brestanica Mirko Avsenak in režiser gledaliških in drugih predstav, vodja dramske in foto sekcije ter občasno tudi igralec v KD Leskovec pri Krškem Rastislav Florjančič.

 

Občinske nagrade so podelili na daljavo, in sicer z video predstavitvijo, ki je nastala v sodelovanju Občine Krško, Zveze kulturnih društev Krško, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in lokalne televizije E-Posavje TV.

Kot je v svojem slavnostnem nagovoru poudarila lanskoletna zlata Prešernova nagrajenka Boža Ojsteršek, naj nova realnost niti za trenutek ne zmanjša vrednosti plaket in njihovega sijaja. “Mnogo ur vaj, mnogo ur nastopov se zrcali v njih,” je poudarila. Ob tem je izpostavila, da glede na to, da je šele tretja ženska v lokalnem prostoru, ki je prejela zlato Prešernovo plaketo, naj bomo vsi v prihodnje, ko bomo tehtali uspehe, bolj pogumni pri nominiranju žensk za najvišja priznanja v ljubiteljski kulturi.

 

Rastislav Florjančič

Poudarila je, da moramo biti predvsem ponosni na svoj jezik, bogato in raznoliko kulturno dediščino in na lepote naše dežele. “In seveda na naš kulturni praznik, ki združuje vse to. Praznujmo ga kot praznik dobrih ljudi, kot praznik življenja,” je še dodala.

Med dobitnike bronastih Prešernovih plaket so se zapisali: Andreja Brili (DKD Svoboda Senovo), Roman Drstvenšek (KD Svoboda Brestanica), Milena Pribožič (KD Anton Aškerc Koprivnica), Verica Rep (KD Leskovec pri Krškem), Simona Šoštar (DKD Svoboda Senovo) in Jože Zorko (KD Svoboda Brestanica).

Priznanje z zahvalo za omogočanje pogojev za kulturno dejavnost sta prejela družba Nova iz Leskovca pri Krškem in Termoelektrarna Brestanica.

M. P.