Krško sodišče: Je za službene namene res treba kupiti BMW?

Predaja novega vozila.

Z ministrstva za pravosodje so v petek javnost obvestili, da je državni sekretar ministrstva za pravosodje Gregor Strojin Okrožnemu sodišču v Krškem predal novo vozilo. Za kakšno vozilo gre, niso zapisali, navedli so le, da naj bi šlo za “zeleno” vozilo za službene potrebe.

Iz fotografije ministrstva je sicer razvidno, da gre za vozilo BMW, pri čemer se postavlja vprašanje, čemu takšno razsipništvo.

Na ministrstvu za pravosodje so ob predaji vozila v izjavi za javnost med drugim zapisali, da je v “preteklih letih je na področju pravosodja prišlo do zanemarjanja materialnih pogojev za delo”. “Zato je ena od prioritet našega ministrstva in ministrice za pravosodje Andreje Katič, da zagotavljamo ustrezne materialne pogoje. Upamo, da s tem novim vozilom delamo korake naprej in da bo lahko Okrožno sodišče v Krškem tudi na ‘zelen’ način učinkovito in varno izvajalo svoje naloge,”so navedli.

Vse lepo in prav, če ne bi bila zadeva precej smešna in bizarna. Okrožnemu sodišču zagotoviš eno vozilo in iz tega narediš veliko zgodbo. Kot da ne bi bila naloga ministrstva že tako ali tako, da skrbi za primerne materialne pogoje za delo sodišč.

Še bolj pa v oči bode, da so se na ministrstvu v izjavi za javnost izognili navedbam za kakšno vozilo gre. Iz slike, ki so jo predložili, je razvidno, da gre za vozilo BMW, ob čemer se postavlja vprašanje, čemu na sodišču potrebujejo takšno drago vozilo in kdo ga bo vozil. Če ga bo vozilo sodniško osebje kot redno delovno prevozno sredstvo, je nekoliko nenavadno, da država za take namene kupuje tako drag avtomobil, če ga bo na primer vozil predsednik okrožnega sodišča, pa se postavlja vprašanje, ali ga res potrebuje ali mora voziti res tako drag avtomobil. Navsezadnje so še leto ali dve nazaj na sodiščih opozarjali, da nimajo niti za redne materialne stroške.

Na ministrstvo smo zato naslovili vprašanje, koliko je država odštela za avtomobil, čemu potreba po tako dragem prevoznem sredstvu in kdo ga bo uporabljal. Odgovora do zdaj še nismo prejeli.

M. P.