Krško: SmartDome do lastnih proizvodnih prostorov

Foto: Facebook

V Krškem je nedavno začelo poslovati podjetje SmartDome, ki je s futuristično zasnovani modularnimi hiškami že pritegnilo svoje, predvsem tuje kupce. Futuristično zasnovane kupole podjetja SmartDome so s svojo več funkcionalnostjo odgovor na sodobne potrebe, ko se ljudje kljub trendu preseljevanja v mesta vračajo k naravi.

O podjetju so pisali že na spletnih straneh azijskega Mice Timesa, kalifornijskega Inhabitata in v nekaterih tujih medijih, ki obravnavajo arhitekturo.

Modularne hiške se zlahka vključujejo v okolje, gradbeno dovoljenje zanje ni potrebno

S svojo večnamembnostjo nagovarjajo kupce, ki se želijo vrniti k naravi. Modularno hiško je možno postaviti kot šotor. Postavitev in izdelava sta dokaj lahki. Les je glavno gradivo, plošče pa so izdelane iz reciklirane plastike. Te hiške je možno izdelati v različnih izpeljankah, opremiti jih je možno tako, da so energijsko samozadostne. Notranja površina objekta meri 25 m2, premer 6 m,  višina pa znaša 3,2 m. Cena teh se giblje med 20.000 in 30.000 evri.

Načela bionične gradnje

Objekt se z domiselno in skrbno izbrano obliko implementira v naravno okolje, monovolumenska lupina pa je energetsko neodvisna in poponoma samozadostna.

Foto: Facebook

Enostavnost objektov se kaže v njihovi montaži, saj za njihovo postavitev ne potrebujemo gradbenega dovoljenja niti težke mehanizacije. Sestava objektov deluje po principu »naredi sam,« ki jih lahko brez vmesnih elementov poljubno sestavljamo in kombiniramo. Postavitev je tako mogoča v enem dnevu. Sonaravni način objektov se kaže pri možnostih njihove postavitve, saj močna konstrukcija omogoča postavitve tudi ob gozdu, smučiščih ali skalnatih območjih. Degradirana in zapuščena območja tako lahko ponovno prevzamejo nekatere funkcije, objekte pa se lahko prekrije tudi z zemljo in tako omogoči uporabo zelene strehe.

Večnamensko kupolo je mogoče postaviti celo v vodo ali spremeniti v drevo, pri čemer se nosilne noge zložijo skupaj in postavijo na sredinski nosilni steber, celotna kupola pa deluje kot drevesna krošnja. Bivalna enota je po višini nastavljiva do 2,1 metra, površina pa znaša 24,8 kvadratnega metra.

Do lastnih proizvodnih prostorov

Podjetje SmartDome, je s krško občino podpisalo pogodbo za najem delavnic pri fakulteti za energetiko. Družba, ki za zdaj proizvaja s pomočjo podizvajalcev, naj bi tam v drugi polovici prihodnjega leta začela lastno proizvodnjo.

Junija je podjetje začelo poslovati, na Havaje, v Francijo in na Nizozemsko. Skupaj so na omenjene trge prodali osem modularnih enot. Sicer pa ves zaslužek vlagajo v nadaljnjo proizvodnjo in razvoj.

 Zanimanje predvsem iz tujine

Glede na to, da veliko povpraševanja prihaja iz ZDA, je SmartDome ustanovil tudi ameriško hčerinsko podjetje SmartDome USA, sicer pa se že pripravljajo na nova naročila s Havajev, iz Francije in z Nizozemske, nekaj pa so dobili tudi slovenskih.

Na Švedskem se še dogovarjajo o postavitvi 20 njihovih enot, v Kanadi za 65, v Indoneziji, kjer naj bi jih v drevesne krošnje namestili vsaj 30, pa so zaradi izbruha ognjenika v okolici jezera Togo pogovori za zdaj zastali.

Modularne enoprostorske objekte s trdo lupino SmartDome je možno izdelovati tudi s 3D tiskalnikom. Zlahka se vključujejo v okolje, hkrati pa so lahko energetsko neodvisni. Zanje tudi nista potrebna gradbeno dovoljenje in težka mehanizacija. V naravi jih je možno postaviti kot šotor. S svojo večnamembnostjo pa nagovarjajo kupce, ki se želijo vrniti v in k naravi.

K. J.