Krško: Padel je še tretji

Na območju nekdanjega Vipapa so včeraj porušili še zadnjega od treh silosov ob nekdanji glavni stavbi stare belilnice za proizvodnjo celuloze. S tem je tako glavnina rušenja objektov nekdanje stare belilnice končana.

Največje rušenje je bilo opravljeno konec januarja, ko so z miniranjem porušili glavno stavbo nekdanje stare belilnice za proizvodnjo celuloze. Pred desetimi dnevi so porušili dva od treh silosov, ki so stali zraven glavnega objekta, včeraj pa še tretjega. Rušenje je minilo brez zapletov.

Z vsemi omenjenimi rušenji so sprostili prostor za razširitev tamkajšnje poklicne gasilske enote in gradnjo posavskega gasilskega poligona. Širitev gasilske enote naj bi stala okoli 2,1 milijona evrov, naložbo pa nameravajo končati do leta 2021. Občina Krško bo za projekt v kratkem izvedla postopek izbire izvajalca gradbenih del, ki naj bi se začela v prvi polovici letošnjega leta.

Pri tem sta predvidena gradnja prizidka in prenova gasilskega doma, ki bo funkcionalno prilagojen dodatnim gasilskim nalogam. Dodatno bodo uredili tudi dodatne prostore za delo prostovoljnega gasilskega društva Videm ob Savi.

Stroški gradnje poligona še niso ocenjeni, bo pa del denarja prispevala Gasilska zveza Slovenije.

Občina je belilnico in zemljišče, na katerem je stala, sicer leta 2017 za slabih 140.000 evrov odkupila od družbe Vipap. Kupila jo je prav v želji, da omogoči širitev Poklicne gasilske enote Krško in gradnjo poligona.

M. P.