Krško: Občinski svetnik Olovec opozarja na napade Romov v trgovskih centrih

Krški občinski svetnik Jože Olovec iz vrst SDS je nedavno med pobudami, ki jih na občinske oblasti naslavljajo svetniki, opozoril na perečo problematiko. Izpostavil je namreč, da v trgovskih centrih v občini prihaja do napadov Romov na prodajalke in prodajalce, pri čemer ga je zanimalo, kako se namerava na to odzvati vodstvo občine.

V vprašanju, na naslovljenem na občinsko vodstvo, je Olovec odgovorne tako povprašal, ali so seznanjeni z vsakodnevnimi težavami in grožnjami, ki so jih v Občini Krško deležni zaposleni v trgovskih centrih. Zanimalo ga je tudi, kaj so na občini do zdaj že naredili, da do omenjenega nasilja ne bi prihajalo oziroma kaj nameravajo še narediti.

No, na občini so se, namesto da bi svetniku dali konkreten dogovor, raje posipali s pepelom, češ, da gre za težavo, na katero sami nimajo nobenega vpliva.

Kot namreč pravijo, občina nima nobenih zakonskih pristojnosti in pooblastil na tem področju, posledično pa tudi nima možnosti ukrepati.Svetnika tako napotujejo na policijsko postajo Krško, ki da ima vsa zakonska pooblastila in je edina odgovorna za reševanje omenjene problematike.

No, zanimivo je, da na občini medtem, ko sami pravijo, da nimajo nobenih možnosti ukrepati, v isti sapi priznavajo, da je delno za omenjeno problematiko pristojen tudi medobčinski inšpektorat, kjer pa občina ima svoj vpliva. Da se da ukrepati, je nedavno ob težavah z Romi dokazal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Zato se zdaj nekateri sprašujejo, ali bo občine pri problematiki še naprej tiščala glavo v pesek ali bo vendarle začela ukrepati.

M. P.