Krško: Nadhod nad železniško progo vendarle postavljen

Nadvoz

Po odstranitvi starega nadhoda in vseh zapletih med Občino Krško in Slovenskimi železnicami, ki so sledili, je odgovornim pretekli konec tedna uspelo postaviti nov nadhod nad železniško progo ob železniški postaji v Krškem. Celotna naložba je stala 183.000 evrov, v celoti pa jo krije Občina Krško.

S postavitvijo nadhoda projekt sicer še ni povsem zaključen. Ta teden namreč nadaljujejo z zaključnimi dela, v okviru katerih bodo postavili ograjo in razsvetljave. Ob novem nadhodu je predvidena tudi postaja za avtomatsko izposojo koles.

V zaključni fazi je tudi izdelava projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo parkirišča P + R (angleško park and ride oziroma parkiraj in se pelji) ob železnici pri Vipapu v Krškem. Poročali smo že, da občina vzdolž železniške proge načrtuje izgradnjo večjega parkirišča, namenjeno tistim, ki bodo parkirali in se naprej peljali z vlakom ter obratno, obiskovalce okoliških lokalov, tržnice in uporabnike pešpoti ob reki Savi. Na parkirišču je predvidenih 139 parkirnih mest, od tega 129 za osebna vozila, sedem za invalide in tri parkirna mesta za tovorna vozila. Dve parkirni mesti bosta opremljeni tudi s polnilnicama za električne avtomobile.

Sistem P + R je kombinacija zasebnega in javnega prevoza, ki omogoča, da se uporabnik do pomembnejših točk na obrobju mesta oziroma glavnih mestnih vpadnic pripelje z osebnim ali drugim vozilom. Vrednost projekta je ocenjena na 330.000 evrov, občina pa je zanj uspela pridobiti 240.000 evrov evropskih sredstev. Na občini predvidevajo, da bo projektna dokumentacija pridobljena predvidoma v maju, nato pa bo sledil začetek del.

M. P.