Krško: Modna revija z namenom! (foto)

Foto: N. G.

Na Martinovo soboto je bilo na tržnici Videm zelo živahno. Na to so obiskovalce, ki so ravno prišli že opozarjala polna parkirišča. Ponudniki domače hrane in izdelkov, oblačil in starin so bili obdani z obiskovalci. Moč je bilo začutiti utrip prave tržnice: vonj po hrani, stojnice z različnimi izdelki, otroški smeh ter glasbo. Idiličen prostor za jutranjo sobotno kavico in druženje.

Ob 10.00 pa so zaplesali člani folklorne skupine iz Senovega in pričarali prav posebno vzdušje, kateremu je sledila otvoritev Stare šole in modna revija.

Namen modne revije je bil predstavit oblačila iz druge roke. Predstavljeni so bili shodi ulične mode, vintage, večerne obleke….Namen modne revije je bil predstaviti, da so lahko oblačila, ki so že rabljena še vedno moderna. »Vsekakor pa ima takšna moda tudi globlji pomen. To je moda z zgodbo. Kajti vse stvari, ki jih boste videli so že rabljene nekatere so stare desetletja, nekatere manj. Tako je oblačilom podan čar preteklosti – pridih časa. Poleg zgodbe imajo pa še en pomen. Pomen ponovne uporabe oz. okoljske ozaveščenosti. Ne smemo spregledati dejstva, da je tekstilna industrija ena od največjih onesnaževalcev sveže vode na svetu. Za eno tipično 200- gramsko majico iz bombaža porabimo več kot 2.700 litrov vode, 8 kilovatnih ur elektrike, poleg tega pa je vzgoja bombaža vezana tudi na ogromno porabo pesticidov. Če bi vsak od nas samo 1 kilogram oblačil, namenjen na odlagališče, ponovno uporabil, predelal ali podaril, bi prihranili 6.000 litrov vode in oblačilom podaljšali življenjsko dobo.« so razložili pomen modne revije povezovalca dogodka iz sevniškega zavoda KNOF. V nadaljevanju so predstavili koncept delovanja Stare šole.

Stara šola je trgovina s posebnim konceptom v katerem lahko sodelujete tudi vi. V trgovini sprejemajo stvari, ki so že rabljene, vendar ohranjene. Tako lahko prinesete oblačila, ki so še vedno uporabna, vendar ste se jih naveličali. Ravno tako sprejemajo pohištvo in ostale uporabne stvari. Prejete stvari pripravijo za nadaljnjo prodajo po simbolični ceni. S tem sodelujete za boljši jutri, da ne zavržete stvari, ki so še uporabne, hkrati pa so v trgovini zaposleni iz ranljivih ciljnih skupin, katerim je skozi koncept ponovne uporabe zagotovljeno delovno mesto. Koncept second hand in vintage trgovin je v tujini že zelo sprejet, pri nas pa se na ta koncept še navajamo. Trgovine Stara šole se nahajajo v Krškem, Brežicah in v Sevnici. Projekt so pozdravili tudi Občina Krško in Kostak d.d..

»Naša zanimiva prodajalna je odprta vsak delovni dan od 8h do 16h, ob sobotah pa do 12h, obiščite nas, zagotovo boste našli nekaj zase« doda Metelkova iz zavoda Knof in vljudno povabi k obisku krške in ostalih enot Stare šole.

Koncept ponovne uporabe

Tisto, česar ne potrebujete več, ni odpadek, pač pa priložnost. Priložnost, da ga v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Premislite, ali za staro posteljnino, čevlje ali gospodinjski aparat, ki ste ga nadomestili z novim, res ni druge možnosti, kot da jih zavržete?  Ko  namreč zavržemo določen izdelek,  zavržemo tudi vse vire, ki so bili porabljeni v njegovem življenjskem ciklu.

Nekaj, kar ne potrebujemo več ali je poškodovano, je lahko odpadek, lahko pa priložnost. Stvar naše domišljije in potrebe. Recikliramo lahko tudi na način, da damo predmetu drugačno vlogo. Pomislimo na vse možnosti, kjer lahko oddamo tisto, česar ne potrebujemo več. Na drugi strani so vedno tisti, ki to nujno potrebujejo ali spoštujejo vnovično uporabo že rabljenih izdelkov.

Ponovna uporaba posredno prispeva k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, podaljša življenjsko dobo izdelkov, zmanjša količino odloženih odpadkov na odlagališčih, vpliva na varčevanje s surovinami ter naravnimi viri. Prispeva tudi k udejanjanju socialnega podjetništva, spodbuja nastajanje lokalnih delovnih mest na deficitarnih.

N. G.