Krško: Krka načrtuje več sto novih delovnih mest

Krka v Krškem (vir: Krka)

Skupina Krka je lani ustvarila največjo prodajo v svoji zgodovini, v vrednosti 1,565 milijarde evrov, kar je bilo 2 odstotka več kot leto pred tem. Dobičkonosnost ohranjajo na visoki ravni, lani so ustvarili 304,7 milijona evrov dobička (5 odstotkov več kot v letu 2020).

Rezultate poslovanja v letu 2021 je Krkino vodstvo predstavilo pred dnevih, hkrati so razkrili, da v Krškem načrtujejo veliko naložbo in več sto novih delovnih mest.

V Krškem, kjer je trenutno okoli 100 zaposlenih, že imajo obrat zdravilnih učinkovin Sinteza 1. Načrtujejo še gradnjo novih zmogljivosti za razvoj in proizvodnjo farmacevtskih učinkovin.

Projektna dokumentacija za izvedbo del je pripravljena, gradbeno dovoljenje za novo tovarno so že pridobili, v prihodnjih tednih pričakujejo še okoljsko soglasje za gradnjo Sinteze 2 in Kemijsko-analitskega centra. Zgradili bodo še manjše tehnološke in infrastrukturne objekte, ki so potrebni za celovito zagotavljanje proizvodnega procesa.

Naložba je ocenjena na 163 milijonov evrov in bo tudi največja Krkina naložba, predsednik uprave Jože Colarič pa je povedal, da nameravajo v prihodnjih dveh do treh letih odpreti več sto novih delovnih mest v proizvodnji in razvoju.

Okoliškim prebivalcem bodo sredi februarja podrobneje predstavili, kaj bo prinesla in kako bo izgledala nova Sinteza 2 ter kako v Krki skrbijo za okolje. Začetek gradnje je predviden sredi leta.

Zdajšnji obrat za proizvodnjo aktivnih farmacevtskih sestavin, Sinteza 1, v Krškem so odprli oktobra 2015, gradnja se je začela julija 2012. Proizvodnja v prvem modulu obrata se je začela poleti 2014. Takratna naložba je bila vredna 85 milijonov evrov, Krka ima v Krškem 17 hektarjev zemljišč.

M. P.