Krško: Jedrska elektrarna vnovič vključena v omrežje

Nuklearna elektrarna Krško (vir: arhiv)

Jedrska elektrarna Krško je bila po enomesečnem rednem remontu pred dnevom in pol znova vključena v elektroenergetski sistem. V času remonta elektrarne, ki prispeva tretjino električne energije, ki jo porabimo v Sloveniji, so zamenjali jedrsko gorivo, naredili preventivno vzdrževanje in preverjanje ter tehnološko nadgradnjo. Njeno moč bodo v prihodnjih dneh postopoma zviševali.

Nuklearno so zaustavili in izključili iz omrežja 1. aprila. V času do torka zvečer, ko so jo ponovno vključili v elektroenergetski sistem, so v reaktorski sredici, ki jo tvori 121 gorivnih elementov, zamenjali s svežimi 56 gorivnih elementov.

Izvedli so tudi obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme. Zaključili so tudi načrtovane naložbe s področja tehnološke nadgradnje. Pri tem so izvedli devet posodobitev, ki so povezane z zanesljivostjo obratovanja in varnostjo.

Tokratni remont je stal okoli 100 milijonov evrov, kar bodo v elektrarni pokrili z lastnimi sredstvi. Sodelovalo je okoli 600 zaposlenih in še dodatnih okoli 1200 zunanjih sodelavcev.

Naslednji remont bo čez 18 mesecev oz. jeseni prihodnje leto.

M. R.