Krško in Radeče ostajata brez dežurnega zdravnika, Sevnica dobiva satelitski urgentni center

Potem, ko je zaradi odpora lokalnih skupnosti reorganizacija mreže nujne medicinske pomoči leta 2015 deloma zastala, je delovna skupina ministrstva za zdravje oblikovala nov predlog reorganizacije. Ta med drugim ukinja dežurne ambulante in uvaja satelitske urgentne centre.

Po predlogu, ki ga je pripravila skupina ministrstva, bi 28 krajev v Sloveniji izgubilo zdravnika oziroma dežurne ambulante. V Posavju bi bila to Krško in Radeče.

Bi pa Sevnica dobila satelitski urgentni center, ki jih država načrtuje v krajih brez splošne bolnišnice in urgentnega centra. V njem bi bila neprestano prisotna triažna medicinska sestra, na voljo bi bila reanimacijska soba in vsaj ena ambulanta za kirurške posege.

Urgentni center bi bil v Posavju, tako kot do zdaj, v Splošni bolnišnici Brežice. Gre za samostojni oddelek bolnišnice, namenjen pomoči potencialno kritično zbolelim ali poškodovanim. Vključuje triažo ter enote za bolezni, poškodbe in hitre preglede. K urgentnim centrom spadajo tudi mobilne enote nujne medicinske pomoči.

S predlagano reorganizacijo se močno zmanjšuje število dežurnih mest z zdravnikom. Tako bodo številni kraji ostali brez dežurnega zdravnika in bodo s tem precej prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja. Če bodo poklicali številko 112, bodo sicer oskrbljeni, vendar bo prišla ekipa nujne medicinske pomoči iz bolj oddaljenega kraja, kjer bo po novem sistemu vzpostavljen urgentni center ali satelitski urgentni center, opozarjajo poznavalci.

A. M.