Krško: Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice v zaključni fazi

Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice v Krškem prehaja v zaključno fazo. Gradnjo naj bi zaključili do sredine letošnjega leta, ko je predvidena tudi selitev v nove prostore.

Naslednje leto pa bodo začeli z obnovo obstoječega, samostanskega dela, pravijo na občini.

Vremenske razmere v zadnjem času nekoliko ovirajo zaključevanje nekaterih del, kot so izvedba zaključnega sloja fasade in vgradnja substrata za zazelenitev strehe, ker pa temperature niso prenizke, dovoljujejo izvedbo del na zunanji ureditvi. Večino komunalnih vodov je že speljanih, kanalete za odvodnjavanje so vgrajene, trenutno izvajalec pripravlja podlage za končne tlake okoli objekta.

V samem objektu trenutno zaključujejo strope, ki bodo kombinacija navadnih in akustičnih mavčnih plošč v zakrivljenih linijah. Imeli bodo tudi kaskade, zaradi česar je izvedba dokaj zahtevna. Vzporedno z zapiranjem stropov poteka napeljevanje elektro in strojnih instalacij. Talna in stenska keramika je večinoma položena, nato je na vrsti pleskanje sten. Ko bodo vsa dela zaključena, načrtujejo polaganje tekstilnih talnih oblog, kar naj bi se zgodilo januarja. Do konca februarja naj bi bila dobavljena in zmontirana večina opreme, vredne okoli milijon evrov, pravijo na Občini Krško.

Objekt, katerega vrednost znaša 4,4 milijona evrov, bo skoraj nič energijska stavba, zanj pa je občina iz Eko sklada pridobila 380.000 evrov.

A. M.