Krško: Cepljen večji del varovancev doma starejših in zaposlenih

Dom starejših občanov v Krškem (vir: arhiv)

V Posavju se je včeraj mudila državna sekretarka ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, ki je obiskala Dom starejših občanov v Krškem. Tam so zadnjo okužbo med stanovalci imeli 18. decembra. Ker so cepili večji del varovancev, cepil se je tudi večji del zaposlenih, novega večjega izbruha okužb ne pričakujejo, je bilo slišati.

Tudi sicer državna sekretarka pričakuje izboljšanje razmer v Posavju, ki je ena od treh najbolj okuženih regij v državi.

Glede cepljenja je Ribičeva povedala, da so v krškem domu cepili vse stanovalce, ki niso preboleli covida-19. Cepili so se tudi zaposleni, ki niso preboleli omenjene bolezni, skupaj pa je pred koronavirusom zaščitenih več kot štiri petine zaposlenih. Cepilo se je tudi vodstvo.

Zagotovila je, da se na ministrstvu trudijo zagotavljati pravno podlago za vračilo denarja, ki so ga domovi porabili za varovalno opremo ali so ga izgubili zaradi padca števila stanovalcev in nesprejemanja novih.

Direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik je povedala, da v prvem valu okužbe niso imeli okuženih in da jih je novi koronavirus prizadel šele v drugem. Čeprav so ga pričakali pripravljeni, pa so imeli med 18. novembrom in 23. decembrom skupaj okuženih 173 stanovalcev in 62 zaposlenih. Kljub temu večjih težav niso imeli.

Proti covidu-19 so že cepili vse stanovalce, ki te bolezni niso preboleli. Vsi cepljeni so dobili tudi drugi odmerek cepiva. Prvi odmerek so dobili tudi novi, pred kratkim sprejeti stanovalci. Od skupaj 184 stanovalcev jih je cepljenih 29, pri nikomur pa niso zasledili stranskih učinkov cepiva.

M. P.