Krški župan Stanko se jeseni ne bo potegoval za nov mandat

Krški župan Miran Stanko je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil svoje delo v dosedanjih 10 letih, odkar vodi občino. Ob tem je napovedal, da se jeseni ne bo potegoval za nov županski mandat. Na listi SLS namerava kandidirati le za mesto občinskega svetnika.

Desetletje županovanja je ocenil za razvojno uspešno, kot tako pa po njegovih besedah predstavlja dober temelj za nadaljnji razvoj in občinski napredek.

Želi tudi, da bi se občinski razvoj po njegovem odhodu z županskega mesta nadaljeval v enakem tempu, za pomemben razvojni impulz pa je označil načrtovano gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

Po njegovem mnenju mora biti Mestna občina Krško na ta “zgodovinski projekt” pripravljena, že zdaj pa je treba razmisliti, kaj bo ta pomemben državni projekt, ki ga je zelo pospešila trenutna vlada, prinesel regiji. Ocene so, da naj bi pri gradnji Neka 2 sodelovalo od 20.000 do 25.000 ljudi. V občini naj bi se naselilo 5000 do 7000 novih prebivalcev, zgradili naj bi 1000 novih stanovanjskih enot in spremljajočo infrastrukturo. V Mestni občini Krško naj bi se zaradi projekta Nek 2 obetalo dodatnih 2000 delovnih mest, je navedel.

Kot je povedal, je občinski proračun leta 2013 oz. pred desetletjem znašal dobrih 36 milijonov evrov, nato je nekaj let nihal, od leta 2016 pa se konstantno krepi in je letos dosegel 48 milijonov evrov. Precej na račun tega, da je trenutna vlada občinam konkretno zvišala povprečnino.

A. M.