Krški Vipap v finančnih težavah; lahko gre tudi v stečaj

Vipap Krško

Krško podjetje Vipap Videm je zašlo v težave, katerih končna posledica je lahko tudi stečaj. Češki lastniki podjetja so namreč sporočili, da so v podjetju, v katerem so zaposleni že dva meseca na čakanju, sredi procesa finančnega in operativnega prestrukturiranja.

 

Avgusta so v podjetju sanirali tehnično okvaro, ki se je pojavila julija kot posledica nepredvidenega strojeloma. Kot so zapisali, je vnovičen zagon tovarne po dvomesečnem zastoju povezan z nujno potrebno dokapitalizacijo podjetja, kar naj bi storili delničarji. Končna odločitev delničarjev bo znana 16. septembra, poslovanje družbe pa je bistveno okrnjeno.

V podjetju drugih izjav ne dajejo. Župan občine Krško Miran Stanko pa je za TV Slovenija dejal, da so v podjetju imeli določene tehnične težave, vendar imajo še večje težave s financami. Obetajo si dokapitalizacijo. Če bo prišlo do nje, bodo lahko nadaljevali proizvodnjo, sicer pa bo mogoč tudi stečaj, je dejal župan.

Zgodovina tovarne celuloze in papirja v Krškem sega v leto 1939, ko je slovenski tovarnar Franc Bonač na Vidmu pri Krškem zgradil tovarno celuloze, v kateri je zaposlil 180 domačinov. Tovarno so nato vnovič zagnali po drugi svetovni vojni. Leta 2008 je pristala v rokah češkega finančnega ministrstva, ki jo je skušalo vse od prevzema družbe prodati.

V. S.