Krški svetnik Olovec predlaga, naj občina v lastništvo prevzame grad Šrajbarski turn

Svetnik Občine Krško Jože Olovec (SDS) je na občino Krško podal pobudo, naj v lastništvo prevzame grad Šrajbarski turn in ga tako reši gotovega propada. “Grad ima potencial, da postane osrednja turistična in protokolarna točka v občini in Posavju. Poleg tega pa bi bil pomembno izhodišče za promocijo pridelave vin in vinogradništva,” je zapisal ob tem.

 

Svetnik se, kot je zapisal, zaveda, da so za obuditev gradu potrebna vlaganja in odrekanja. “A če najdemo enormna sredstva za naložbe, kot so peš most, in ‘socialne zagate po Balkanu’, potem bomo poiskali tudi sredstva za tega osamljenega lepotca, da ga odrešimo gotovega propada,” je zapisal.

Grad Šrajbarski turn se prvič omenja leta 1436, ko bi naj tukaj bila dva dvorca. Celjskim grofom je po letu 1456 sledilo več različnih lastnikov. Po prvi svetovni vojni je bil graščak v Šrajbarskem Turnu pisatelj Friderik Gagern. Zadnji lastniki so bili Trenzi iz Šentjerneja, ki so grad 1938 preuredili v letovišče.

Po poročanju medijev se je za Šrajbarski turn država že leta 2007 obvezala, da ga bo obnovila in za obnovo zagotovila vsaj šest milijonov evrov. Krška občina je zato iz njega pred leti izselila 20 stanovalcev oziroma štiri družine, očistila objekt in okolico ter naročila konservatorski načrt, a do obnove do zdaj ni prišlo.

Območje gradu je razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena.

A. M.