Krški poslanec Dušan Šiško deležen številnih kritik in prav nič prijaznih besed

Dušan Šiško in Zmago Jelinčič, poslanca SNS, ki sta vladajočim strankam tudi tokrat priskočila na pomoč. (foto: Nova24tv.si)

»Javni poziv! Dušan Šiško. Zakaj si se vzdržal glasovanja. Smo upravičeni, da nam pojasniš.« »Izdajalec.« »SNS niste več tisto, kar smo vas volili … samo še denar gledate.«

Veselje neločljivih prijateljic je bilo izjemno: Angelika Mlinar in Alenka Bratušek neposredno po imenovanju Mlinarjeve za ministrico, kar so dosegli v sodelovanju s Šiškom in Jelinčičem.

To je samo nekaj javnih objav na družbenem javnem profilu Dušana Šiška, poslanca SNS iz Krškega, po tem, ko je bila v noči iz petka na soboto v državnem zboru za ministrico za kohezijo in črpanje evropskih sredstev imenovala Angelika Mlinar, osebna prijateljica Alenke Bratušek.

Dušan Šiško je sedel v dvorani državnega zbora, prijavil svojo navzočnost, glasoval pa ni. S tem je omogočil imenovanje Mlinarjeve. Svoje odločitve javno ni pojasnil, v molk se je zavil tudi dan po glasovanju, včeraj. Ne samo Šiško, izvolitev je omogočil tudi njegov politični šef Zmago Jelinčič. Le s tem, da je Jelinčič odšel iz dvorane in ni glasoval. Mlinarjeva je bila izvoljena s 44 glasovi proti 43.

Jelinčič se je včeraj izgovarjal, da je bil v tistem času raje doma »s svojo hčerkico«, ki je prišla k njemu na obisk in mu je to v teh težkih časih ločevanja od žene Monike pomembnejše od vseh razprav v parlamentu. Pri tem je zamolčal, da je bilo glasovanje o novi ministrici tik pred 1. uro ponoči, ko otroci spijo, trajalo je minuto, Jelinčič pa ima od svojega doma do parlamenta manj kot pet minut hoje. V parlamentu je bil sicer cel dan.

Novice o tem, da bo prav Jelinčič s svojii poslanci tisti, ki bo omogočil izmenovanje Mlinarjeve, so iz državnega zbora prihajale skozi cel dan. Lobiranja vladajoče koalicije so bila namreč izredna, nekateri so dobesedno moledovali na kolenih, že popoldne so poročali, da Jelinčiču predlagajo, naj Angeliki Mlinar zagotovi vsaj dva glasova svoje stranke. To lahko stori tudi tako, da dva od štirih poslancev SNS ne glasujeta. Jelinčič je nato manjkal, Šiško pa se je vzdržal glasovanja.

Po navedbah novinarja Bojana Požarja naj bi Jelinčiču pred glasovanjem celo zagrozili z nekaterimi postopki, drugi so poročali, da si je s tem, ko je omogočil izvolitev Mlinarjeve, v svoji ločitveni vojni z Moniko in premoženjskih sporih omogočil sodne odločitve v svoj prid.

Včeraj se je tudi izkazalo, da je Jelinčič očitno, poleg Šiška, imel v rezervi še Janija Ivanušo. Četrta poslanka je Lidija Ivanuša, ki pa je že pred tem napovedala, da bo glasovala proti imenovanju Mlinarjeve. Lidija Ivanuša je včeraj zaradi nenačelnosti SNS tudi izstopila iz stranke SNS. Mediji še poročajo, da iz SNS izstopajo tudi številni drugi člani.

To so rezultati glasovanja o imenovanju Angelike Mlinar za ministrico:

Za Mlinarjevo so glasovali poslanci koalicijskih strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS (z izjemo Roberta Polnarja, ki je bil proti) in SAB, oba poslanca manjših (madžarske in italijanske), izvolitev pa sta na koncu omogočila poslanca SNS: Zmago Jelinčič in Dušan Šiško.

V parlamentarni dvorani je sicer manjkal tudi Andrej Šircelj, poslanec SDS, ki pa je že dlje časa v tujini, vrnil se bo v začetku januarja. V SDS pa so že popoldan, več ur pred glasovanjem, na Twitterju zapisali, da Šircljeva odsotnost ne bo spremenila dejstva.

Če bi bilo potrebno, bi Jelinčič v SNS namreč poskrbel, da bi bil proti ali bi manjkal ali se vzdržal še kakšen od njegovih poslancev. Izid glasovanja bi bil na koncu enak. V prid Mlinarjeve. Napovedi so se izkazale kot točne.

M. P.