Krški mestni svet konkretno podražil komunalne storitve

Mestni svet občine Krško je na zadnji seji prižgal zeleno luč predlogu občinske uprave za podražitev komunalnih storitev. Predlog so na občinski upravi in družbi Kostak utemeljili s tem, da naj bi se Kostaku precej povečali stroški, predvsem za elektriko.

Proti podražitvi so bili svetniki SDS.

Glede na nove cene bo v oktobru znesek na Kostakovi položnici za gospodinjstvo s štirimi uporabniki, ki imajo priključek na javno kanalizacijsko omrežje in mesečno porabijo 12 kubičnih metrov vode, glede na avgust 2022 višji za 5,06 evra, kar predstavlja 8,15-odstotno povišanje. Za gospodinjstvo z greznico ali malo komunalno čistilno napravo bo znesek višji za 4,45 evra, kar predstavlja 10,12-odstotno povišanje.

Po podražitev je kritičen mestni svetnik SDS in kandidat za župana Jože Olovec. Kot pravi, je glavni krivec za podražitev Kostak, ki ni uspel pravočasno zakupiti električne energije. Ob tem tudi opozarja, da državna elektro podjetja električno energijo kupujejo po 32 evrov za megavat, naprej pa jo prodajajo za nekaj sto evrov.

Olovec je sicer na seji predlagal, da podražitev ne bi bremenila ljudi, ampak bi jo krili iz rente za nuklearko, ki je še neporabljena, a mu koalicija ni sledila. “S petimi glasovi kaj več ne moremo postoriti, saj koalicija, SLS, SD in ‘neodvisno nezainteresirani’, melje naprej. Smo pa le alternativa, ki lahko ponudi občanom bolj prijazno občino,” je zapisal na Facebooku.

A. M.