Krška občina razmišlja o financiranju cepljenja dečkov

V Krški bodo očitno resno razmislili o tem, ali bi občina financirala cepljenje dečkov proti HPV virusu, ki povzroča nekatere vrste raka. V odgovoru na pobudo svetnika iz vrst NSi Aljoše Preskarja po financiranju takšnega cepljenja so namreč zapisali, da obstaja možnost, da financiranje cepljenja uvedejo kot začasni ukrep, dokler ne bo tovrstna cepljenja financiral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Kot so v odgovoru na pobudo svetnika zapisali na občini, bodo odločitev o financiranju sprejeli potem, ko bodo preverili učinek tovrstnega cepljenja v drugih okoljih. Letno bi bilo sicer treba cepiti fante v 6. razredu osnovne šole (v šolskem letu 2018/19 jih je v Krškem 113).

Cepivo bi bilo treba aplicira v dveh dozah v razmaku pol leta, pri čemer cena doze znaša 68 evrov. Skupaj bi morala tako občina za cepljenje letno nameniti 15.000 evrov.

Okužbe s humanimi papiloma virusi (HPV) so ena od najpogostejših spolno prenosljivih okužb v svetu, z njimi pa se okuži vsaj polovica ljudi, ki so spolno aktivni. Okuženi večinoma nimajo bolezenskih znakov, pri nekaterih pa se razvije trajna okužba, ki vodi v rak materničnega vratu in nekatere druge rake. Pri ženskah se iz omenjenih virusov pogosto razvije rak materničnega vratu, kar pa je mogoče s cepljenjem učinkovito preprečiti. Po podatkih registra raka, ki ga vodijo na Onkološkem inštitutu, je zadnja leta za rakom materničnega vratu vsako leto na novo zbolelo okrog 120 žensk, 30 do 40 pa jih je zaradi te bolezni umrlo.

V Sloveniji se tudi zato od šolskega leta 2009/10 naprej izvaja brezplačno cepljenje deklic proti omenjenemu virusu. Deklice, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole, cepivo prejmejo na sistematskem pregledu. V mnogih državah pa so poleg cepljenja deklic pričeli tudi s cepljenjem dečkov, ki pa ga pri nas za razliko od cepljenja deklic, ZZZS ne financira.

V nekaterih občinah (Idrija, Ravne na Koroškem …) tudi zato fante cepijo na stroške občine. Ponekod naj bi po podatkih krške občine cepili že polovico populacije dečkov in s tem zajezili kroženje virusa, posledično pa lahko pričakujejo drastično zmanjšanje obolevnosti za boleznimi, povezanimi s HPV okužbo.

M. P.