Krška nuklearka že 505 dni neprekinjeno deluje s polno zmogljivostjo

Nuklearna elektrarna Krško (Nek), kjer se pripravljajo na izvedbo letnega remonta med 1. oktobrom in 2. novembrom, je danes dosegla 505 dni neprekinjenega obratovanja na polni zmogljivosti in s tem skoraj leto in pol zanesljive oskrbe gospodinjstev in gospodarstva z domačo električno energijo.

 

Kot ocenjujejo v elektrarni, je dosežek več kot 500 dni obratovanja na polni moči brez prekinitev “rezultat profesionalnosti, strokovnosti in timskega dela vseh sodelavcev in poslovnih partnerjev”. Ob tem so spomnili, da so se med 32. gorivnim ciklom soočali s pandemijo covida-19, energetsko krizo ter vročim in sušnim poletjem. “Nek je vse to obdobje deloval na polni moči ter s svojo stabilnostjo in zanesljivostjo potrdil svojo pomembno vlogo za delovanje elektroenergetskega sistema tudi v zaostrenih razmerah,” so zapisali v sporočilu.

Nek proizvede okoli 40 odstotkov vse energije v državi ter pokrije okoli petino potreb po elektriki. Tudi zato je prejšnja vlada Janeza Janše pospešila postopke, potrebne za izgradnjo drugega bloka Nek.

A. M.