Krška nuklearka spet po starem

Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki so jo zaradi preventivne odstranitve merilnih priključkov z glavnih transformatorjev v noči na nedeljo izključili iz omrežja, je od ponedeljka spet v omrežju. Prav tako je tudi že dosegla polno moč.

Kot so sporočili iz Neka, so elektrarno za nekaj ur izključili iz omrežja, da so omogočili korektivna dela na sistemu spremljanja meritev glavnega transformatorja GT 2, ki je med obratovanjem pod visoko napetostjo. Elektrarno so morali za nekaj ur izključiti iz omrežja, da bi lahko začasno odstranili priključke za meritev visoke napetosti na skoznikih obeh transformatorjev, kjer je na merilni liniji visoke napetosti skoznika oz. vertikalnega izolatorja prihajalo do občasne izgube signala. Ker je to ena od več meritev, je obratovanja elektrarne možno tudi brez nje, so zapisali.

Dokončno sanacijo z zamenjavo vseh priključkov bodo sicer izvedli med prihodnjim remontom. Do takrat bodo izpopolnili tudi projektno rešitev nadzornega sistema transformatorjev.

Preventivna izključitev elektrarne iz omrežja ni bila povezana z njenim stanjem, temveč le z odstopanjem delovanja nadzornega sistema transformatorja, ki na podlagi meritev zagotavlja informacije o stanju transformatorjev, so zapisali in dodali, da Nek po spomladanskem remontu obratuje stabilno in s polno močjo.

M. R.