Krška nuklearka naj bi bila najvarnejša v Evropi

Nuklearna elektrarna Krško (Nek).

Ob včerajšnjem potresu s središčem v bližini Zagreba so se v Avstriji znova okrepili strahovi in zahteve po zaprtju Nuklearne elektrarne Krško, češ da v primeru hujšega potresa predstavlja nevarnost za svojo okolico. A jedrski strokovnjak za jedrsko energetiko Tomaž Žagar pojasnjuje, da je glede na to, kakšne moči so potresi pri nas, in koliko lahko prenese krška nuklearka, strahovi odveč.

Kot je na eni izmed okroglih miz na to temo že pred časom povedal Žagar, je jedrska elektrarna v Krškem najmočnejše potresno grajena elektrarna v Evropi in hkrati tudi ena najvarnejših na stari celini. Projektirana in zgrajena je tako, da zdrži pospešek 0,3 G, lomiti pa bi se začela pri 0,6 G. To je večji pospešek, kot so ga doživeli 11. marca 2011 v jedrski elektrarni v Fukušimi na Japonskem, ko jo je stresel potres moči 9 stopnje po Rihtarjevi lestvici. Tudi ta potres za japonsko elektrarno ne bi bil usoden, če je ne bi nekoliko pozneje poplavil 15-metrski cunami.

Tudi če bi Sava zaradi potresa prenehala teči, je po besedah Žagarja dobro poskrbljeno za hlajenje reaktorja, saj je v bližini potresno grajen bazen, ki bi zagotovil dovolj vode za hlajenje.

Za redundantno električno napajanje pa je poskrbljeno s posebnim električnim vodom do plinske elektrarne v Brestanici ter tremi dizelskimi agregati Žagar meni, da imajo jedrske elektrarne glede na količini proizvedene energije najmanjši vpliv na zdravje ter da bomo električno energijo še vedno pridobivali tudi na ta način.

M. P.