Kronika: Zasegli ukraden avtomobil

Zasežen avto (Foto: PU NM)

Zasegli ukraden avtomobil

Na mejni prehod Obrežje je včeraj popoldne na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Hrvaške. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila. Ob preverjanju v schengenskem informacijskem sistemu so ugotovili, da je bil avtomobil Mercedes ukraden v Italiji. Vozilo so zasegli in z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.

Najdeno neeksplodirano minsko-eksplozivno sredstvo

Danes ob 9.39 je v bližini naselja Stojanski vrh, občina Brežice, občan našel protipehotno mino nemške izdelave, ostanek obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo odstranila in uskladiščila do uničenja.

Pešci so v tem letnem času med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu

V  zadnjih  desetih  letih  je  v  prometnih nesrečah na območju Policijske uprave  Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 33 pešcev. 107 pešcev se je v nesrečah  hudo poškodovalo,  396  je utrpelo lažje telesne poškodbe, le 30 pešcev pa ni bilo poškodovanih. V tem obdobju so bili pešci udeleženi v 566 prometnih nesrečah in v četrtini primerov so nesreče povzročili pešci.

Pešci  so v tem letnem času, ko so temni deli dneva daljši, pogosta je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci  v  prometu.  Policisti ugotavljajo,  da pešci pogosto ne storijo dovolj za svojo varnost. V temnih delih dneva ne  poskrbijo za svojo vidnost in nosijo temna oblačila in ne uporabljajo odsevnih teles. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce se ne prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo  varno  ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov za pešce, številni hodijo po levi strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo,  to pa tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Pešce zato ponovno pozivamo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost.  Opozorilo  velja  tudi  voznikom,  ki  naj prilagodijo  hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in  skušajo  predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo  na  nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj  vozijo  po  sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

PU NM