Kronika: Povečano število vlomov

Fotografija je simbolična (pixabay)

Vlomi in tatvine

V kraju Mali Kamen na območju Krškega je nekdo med 16. in 19.30 izkoristil odsotnost  stanovalcev, skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil zlat nakit. Škode je za okoli 1000 evrov.

Med 17.30 in 21. uro je na Kidričevi ulici v Krškem neznanec skozi vrata balkona vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil zlat nakit. Stanovalce, ki so bili v času vloma zdoma, je oškodoval za 1000 evrov, so sporočili iz PU Novo mesto.

Policija opozarja in svetuje….

V zadnjih dneh ponovno obravnavajo porast števila kaznivih dejanj vlomov v stanovanjske hiše. Ugotavljajo, da storilci v hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar. Ocenjujejo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev npr. kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj možnosti, da jih kdo opazi in podobno. Ob vlomih v večernih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit.

Občanom svetujejo, naj doma ne hranijo večje količine denarja in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in protipožarnih omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic. Ob naši odsotnosti poprosimo sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste na številko 113. Če gremo v večernih urah za krajši čas od doma, pa naj bodo v hiši prižgane luči, televizijski ali radijski sprejemnik. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom.

Že v preteklosti so občane pozivali, da nas obveščajo o pojavu sumljivih vozil ali oseb, ki bi si lahko ogledovali stanovanjske hiše in se pripravljali na izvršitev kaznivih dejanj. Za obvestila se vsem zahvaljujejo, saj so prav z njihovo pomočjo že uspešno preiskali posamezna kazniva dejanja. Predvsem v skupnostih, kjer se sosedje med seboj poznajo in imajo dobre odnose, so ljudje veliko bolj pozorni na dogajanje in hitreje prepoznajo sumljive okoliščine. Pozorni so na primer na neznano osebo, ki hodi okoli sosedove hiše ali na lajež psa, ki na ta način opozarja na prisotnost neznancev.

Policijska uprava Novo mesto