Kronika: Pester vikend na mejnem prehodu Obrežje

Foto: PU NM

Od minulega petka do nedelje je mejo na mejnih prehodih Obrežje in Slovenska vas prestopilo 161.527 potnikov, od tega več kot 70% na vstopu v državo. Skoraj 58.000 potnikov je mejo prestopilo v soboto. Policisti so potnike kontrolirali v 58.654 osebnih vozilih in nekaj manj kot 1000 avtobusih. Promet osebnih vozil je potekal v osmih vstopnih kolonah, avtobusni pa v treh vstopnih kolonah. V tem obdobju so v evidencah preverili dokumente za okoli 145.000 potnikov.

Odkrili in zasegli so dva ukradena avtomobila – Audi A6 in Range rover evoque, šest ponarejenih dokumentov, 100 prepovedanih pirotehničnih izdelkov in gumijevko. Obravnavali so šest kaznivih dejanj ponarejanja listin in prikrivanja, 55 zadetkov v schengenskem informacijskem sistemu in sicer 46 za osebe, šest za listine in tri za vozila. Zaradi neizpolnjevanja pogojev za vstop v državo so 23 osebam zavrnili vstop (desetim državljanom Makedonije, osmim državljanom Bosne in Hercegovine, dvema državljanoma Turčije in po enemu državljanu Albanije in Iraka. Izrekli so še 13 glob zaradi kršitev določil Zakona o tujcih, Zakona o pravilih cestnega prometa,Zakona o nadzoru državne meje in Zakona o cestninjenju.

Zaseg ukradenih avtomobilov

Na mejni prehod Obrežje je 5. 1. zvečer, na izstop iz Slovenije, pripeljal voznik osebnega avtomobila Audi A5. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila. Ob preverjanju v schengenskem informacijskem sistemu so ugotovili, da je bil Audi ukraden v Franciji, podatki v prometnem dovoljenju pa so bili prenarejeni. 41-letnemu vozniku iz Bosne in Hercegovine so odvzeli prostost in ga pridržali. Avtomobil so zasegli in tujca po zaključenem pridržanju s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Ukraden Audi (Foto: PU NM)

V noči na 8. 1. je na mejni prehod Obrežje, na vstop v Slovenijo, pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Velike Britanije. Policisti so ob pregledu avtomobila in preverjanju v schengenskem informacijskem sistemu ugotovili, da je bil Range rover evoque ukraden na Češkem. Vozilo so zasegli in o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Ukraden Range rover (Foto: PU NM)

Nezakonito prestopili državno mejo

Na mejni prehod Obrežje je 5. 1. popoldne, na vstop v Slovenijo, z osebnim avtomobilom pripeljal voznik iz Hrvaške. Policisti so opravili mejno kontrolo in pri pregledu potnih listov petih potnikov – družine iz Turčije ugotovili, da so vsi potni listi ponarejeni. Dokumente so jim zasegli, o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo, po zaključenem postopku pa bodo zoper tujce na tožilstvo podali kazensko ovadbo. Starša s tremi otroki sta zaprosila za mednarodno zaščito, zato so družino nastanili v azilni dom.

Brežiški policisti so v noči na 6. 1. med opravljanjem nalog varovanja državne meje v bližini mejnega prehoda Obrežje izsledili in prijeli 45-letnega državljana Albanije, ki je nezakonito prestopil državno mejo. V postopku je bilo ugotovljeno, da gre za tujca, kateremu so pred tem na mejnem prehodu Obrežje policisti zavrnili vstop v Slovenijo, saj ni izpolnjeval pogojev za vstop. Po zaključenem postopku so ga predali hrvaškim varnostnim organom. Nezakonito prestopili državno mejo.

PU NM