Kronika: Kaj vse se je zgodilo med prazniki?

pixabay.com

Pijan in brez vozniškega dovoljenja se je zaletel v drog

Krški policisti so v petek popoldne zasegli osebni avtomobil 56-letnemu vozniku osebnega avtomobila, ki je avto vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Nekaj pred 14. uro se je zaradi očitnih težav pri upravljanju vozila znašel na drugi strani ceste in zaletel v drog razsvetljave bencinskega servisa na Drnovem. Ko so prišli policisti, so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je najbolj verjetno pojasnil nenavadno obnašanje – rezultat je namreč pokazal 1,28 mg/l alkohola v izdihanem zraku (okoli 2,7 promila!)

Alkoholiziran zaspal med vožnjo

V soboto popoldne so očividci poklicali na številko policije 113 in sporočili, da je voznik osebnega avtomobila zapeljal s ceste in nasedel na brežini. Na trkanje po oknu se ni odzival, tako da niso vedeli ali spi oziroma ali potrebuje zdravnika ali policista. Brežiški policisti so razkadili dvom, ko so 54-letnemu Brežičanu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1,36 mg/l alkohola v izdihanem zraku (okoli 2,8 promila!). Ker je bilo zaradi očitnih razlogov z njim komunicirati tako težko, da ni bil sposoben poklicati koga od domačih, da bi poskrbeli zanj, so to vlogo prevzeli policisti. Odredili so mu pridržanje do iztreznitve in tako poskrbeli za njegovo varnost in varnost ostalih udeležencev v prometu, za avto pa so poskrbeli vzdrževalci ceste. Spomin na podrobnosti dogodka mu bodo osvežili z obdolžilnim predlogom v postopku o prekršku.

Požar v Župelevcu

V soboto popoldne je zagorelo v hiši v naselju Župelevec, na območju policijske postaje Brežice. O požaru je policiste obvestil Regijski center za obveščanje (112) je na kraj poslal več gasilcev in reševalce, saj se je v požaru huje poškodoval (opekline) 70-letnik. Po prvih ugotovitvah policistov je kuril v doma narejeni peči, pri čemer naj bi zaradi odprtih vrat kurišča ogorki padli iz peči in zanetili ogenj, ki se je razširil na celotno dnevno sobo in ostrešje. Pri gašenju se je 70-letnik opekel, po nudenju prve pomoči na kraju so ga odpeljali v brežiško bolnišnico, od tam pa v UKC Ljubljana. Zaradi gašenja je bil oviran promet, ki so ga usmerjali policisti, gasilci pa so naknadno poskrbeli še za osvetlitev kraja. Z ogledom, o katerem so obvestili tudi dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca, so zaključili v nedeljo dopoldne in pri tem izključili tujo krivdo.

Požar v Dečnem selu

Regijski center za obveščanje Brežice (112) je v ponedeljek ponoči, ob 1.55 uri, obvestil operativno-komunikacijski center o požaru v Dečnemu selu, na območju policijske postaje Brežice. V požaru je zgorel nadstrešek in pod njim parkirano vozilo Mercedes Vito, del ute, ogenj pa je poškodoval tudi fasado stanovanjske hiše.

Gasilci so požar pogasili, dopoldne pa je komisija policijske uprave Novo mesto začela z ogledom kraja. O požaru sta bila obveščena  dežurni preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec. Po prvih ugotovitvah ogleda je tuja krivda izključena, kot najbolj verjeten razlog začetka požara pa se kaže napaka na električni napeljavi vozila, ki ga je lastnik popoldne še uporabljal. Po prvih ocenah je škode za nekaj deset tisoč evrov.

Neznanec polomil 13 plastičnih stebričkov

Sevniški policisti preiskujejo primer poškodovanja prometne signalizacije. Na cesti proti Zavratcu s namreč neznanci v najdaljši noči polomili 13 plastičnih stebričkov – smernikov in izruvali dva prometna znaka. Slednja so našli v bližini. Primer, ki bi ga lahko opisali kot vandalizem, obravnavajo kot kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari.

Poškodoval policaja

Neljubo presenečenje je doživel brežiški policist v soboto zvečer, ki je hitel na interventni dogodek, a se je ustavil pri trgovini Lidl, kamor so bili že napoteni reševalci zaradi klica na številko policije 113, da tam na tleh leži okrvavljen moški. Reševalci so imeli z moškim precej opravka. Vidno opitega so prepričevali, da bi šel z njimi na pregled v bolnišnico, kar je s kriljenjem rok odklanjal. Med kriljenjem je udaril policista, ki se je ustavil, da bi pomiril situacijo in mu presekal ustnico. Ocenili so, da bo bolj zalegla policijska celica kot zdravniška postelja, zato so ga začasno pridržali, opravili ogled kraja, nato pa 69-letnika izpustili v domačo oskrbo. Zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe ga bodo kriminalisti kazensko ovadili.

PU NM