Kritizirala Janšo, zdaj enako naredila sama

Zunanja ministrica Tanja Fajon je včeraj obiskala Kijev, kjer se je sestala z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, nato pa še s predsednikom vlade Denisom Šmihalom in županom Kijeva Vitalijem Kličkom. Izrazila je podporo in solidarnost Slovenije z Ukrajino.

 

Hvalevredna poteza Fajonove, ki pa je zanimiva predvsem v luči tega, da je Fajonova še pred meseci za enako potezo kritizirala takratnega premierja Janeza Janšo. Ta je Kijev skupaj s kolegoma iz Češke in Poljske obiskal kot prvi tuji državnik po začetku vojne in s tem požel simpatije praktično celega sveta.

Medtem ko so mnogi Janšev obisk označili za eno največjih dejanj slovenske in tudi evropske zunanje politike v zgodovini, je Fajonova takrat storila ravno nasprotno. Obregnila se je v Janševo odločitev in jo kritizirala na Twitterju. Zapisala je: “Med kolegi @spdbt v @Bundestag so odzivi na obisk Janše v Kievu mešani, od napačnega signala do znamenja solidarnosti. A s prevladujočo oceno, da je škoda, ker je med prvimi na obisku prav zaveznik ta istih rušiteljev miru, demokracije. Farsa, da bi pozabili, na kateri strani so.”

Zdaj bi svoj zapis verjetno najraje zbrisala, če bi se seveda dalo.

M. P.