Kritizira zakon, ki ga je sama javno podprla

Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar se že v prvih dneh mandata zapleta v nenavadna protislovja. Te dni je kritizirala novelo zakona o RTV Slovenija, ki jo je sprejela vlada Roberta Goloba, čeprav jo je tik pred referendumom, ki je tekel o omenjeni noveli, javno podprla.

 

V dneh referenduma, ki je potekal v nedeljo, 27. novembra, je Pirc Musarjeva na družbenih omrežjih objavila fotografijo, na kateri v volilno skrinjico spušča volilne lističe, iz katerih je razvidno, da je trikrat glasovala za.

No, nekaj tednov pozneje, Pirc Musarjeva nad zakonom ni več tako navdušena. Tako je po žrebanju kroglic za dolžine mandatov posameznih članov programskega sveta, ki ga predvideva novela zakona o RTV Slovenija, zapisala: “Najbolj bizarno predsedniško opravilo od obstoja Slovenije dalje, žrebanje kroglic za dolžino mandatov članov Programskega sveta RTV SLO, je opravljeno.”

In še: “Ob tej priložnosti apeliram na vsa ministrstva in zakonodajno telo, naj se funkciji predsednice republike v bodoče z zakoni ali drugimi predpisi ne nalaga pristojnosti, ki jih Ustava Republike Slovenije v 107. členu ne določa. Ustava namreč jasno predvideva, da predsednica republike (med drugim) imenuje državne funkcionarje, kadar je to določeno z zakonom, druge zadeve pa opravlja samo, če so določene z ustavo. Predsednica republike pristojne obenem prav tako poziva, naj se v prihodnje, ob pripravi zakonodajnih sprememb, ki bi določale dodane ali drugačne pristojnosti predsednice Republike Slovenije, kot jih predvideva ustava, najprej opravi javna razprava oz. vsaj posvet s predsednico.”

Zanimivo je, da se je Pirc Musarjeva zakon začel motiti šele zdaj, ko je referendum mimo.

A. M.