Kriminalistična preiskava končana, preprodajalci drog za rešetkami

Foto: Policijska uprava Novo mesto

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije in policisti Policijske uprave Novo mesto so v sodelovanju s kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana, kriminalisti Generalne policijske uprave in Specialno enoto policije 22. januarja 2018 izvedli zaključno akcijo in prijetje članov kriminalne združbe, ki so izvrševali kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Podrobnosti obsežne in uspešne preiskave je na današnji novinarski konferenci na Policijski upravi Novo mesto predstavil France Božičnik, vodja novomeških kriminalistov.

Potek preiskave

Kriminalistom Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto je s klasičnimi policijskimi metodami uspelo zbrati dovolj dokazov, na podlagi katerih so lahko identificirali prodajalce in dobavitelje prepovedanih drog. Na podlagi teh dokazov so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da na območju Novega mesta deluje dobro organizirana kriminalna združba, ki odjemalce droge oskrbuje s kokainom. Med preiskovanjem kaznivih dejanj so bili od meseca maja 2017 do aretacije osumljencev uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi. Člani kriminalne združbe so v tem času izvršili najmanj 37 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo.

Osumljenci so se ukvarjali s prodajo in preprodajo kokaina v količinah od enega do sto gramov ter tudi konoplje. Cena za gram kokaina je bila v ulični prodaji sto evrov (nabavna 70 do 80 evrov, odvisno od količine), medtem ko so konopljo prodajali po štiri evre za gram.

Na podlagi odredb Okrožnega sodišča Novo mesto so bile 22. januarja pri osumljencih opravljene hišne preiskave. Kriminalisti so opravili 15 preiskav bivalnih objektov in 8 preiskav vozil. Najdene in zasežene so bile večje količine prepovedane droge heroin, kokain in konoplja. Odkriti so bili štirje prirejeni prostori za gojenje konoplje, precizne tehtnice, večje število mobilnih telefonov in SIM kartic, ki so bili uporabljeni za komunikacijo pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Kriminalisti so za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog ovadili 13 osumljencev, starih med 30 in 54 let. Desetim so odvzeli prostost in jih pridržali, osem pa jih je bilo privedenih na zaslišanje na Okrožno sodišče Novo mesto, kjer je zanje bilo odrejeno sodno pridržanje. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper šest osumljencev odredil pripor.

Večina osumljencev je že starih znancev

Večino osumljencev je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja povezana s prepovedanimi drogami in različna premoženjska kazniva dejanja. Nekateri so že bili pravnomočno obsojeni. Eden izmed osumljencev je bil ovaden tudi za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, saj je med policijskim postopkom pobegnil, odvrgel prepovedano drogo, ob prijetju s strani policista pa se je aktivno uprl, tako da je policist moral uporabiti prisilna sredstva.

Med preiskavo so zasegli 830 gramov kokaina, 350 gramov heroina, 122 tablet ecstasy, 2,5 kilograma prepovedane konoplje in nekaj manj kot 1500 sadik prepovedane konoplje. Skupna tržna vrednost omenjenega zasega bi dosegla približno 300.000 evrov. 

S kriminalistično preiskavo smo ugotovili, da so se osumljeni združili z namenom, da bi izvrševali kazniva dejanja, povezana z zlorabo prepovedanih drog. Motiv preprodaje je bil zaslužek, saj so si vsi osumljeni, z izjemo dveh brez zaposlitve, s preprodajo prepovedanih drog omogočili lagodno življenje.

Za opisana kazniva dejanje kazenski zakonik predvideva zaporno kazen od 5 do 15 let. Gre za kvalificirano obliko, ki je bila izvršena v kriminalni združbi.

N. N.

Foto: Policijska uprava Novo mesto