Kriminalisti preiskujejo domnevne spolne zlorabe umetnika Smodeja

Smodej (na sredini) v družbi kulturne ministrice iz vrste Levice Aste Vrečko, ki pa ostro zanika vsakršno vpletenost.

Policija intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih, so v nedeljo sporočili s policije. Morebitne oškodovance pozivajo, naj podajo prijavo.

 

Za kateri primer gre, na policiji niso navedli, po neuradnih informacijah pa gre za primer kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Josipa Smodeja, po rodu Novomeščana, ki ustvarja v Ljubljani. Njegovo društvo Fotopub ima prostore v nekdanji bencinski črpalki na Tivolski cesti. V zvezi s Smodejem so nekateri mediji v zadnjih dneh pisali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki naj bi se dogajale v prostorih njegovega društva in v njegovem stanovanju nedaleč stran. Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer se je nabralo že kar nekaj anonimnih pričevanj izkušenj z njim. Med očitki so, da naj bi Smodej vsaj eno od žensk omamil z t. i. drogami za posilstvo.

Eden od t. i. performansov v galeriji Fotopuba.

V javnosti se je pojavilo tudi več slik Smodeja z nekaterimi vidnimi predstavniki Levice, ki pa so vpletenost v spolne iin finančne zlorabe zanikali. Javnost je konec tedna presenetila tudi smrt umetnika Romana Uranjeka. Po pisanju nekaterih medijev naj bi storil samomor, ker bi lahko bil povezan z domnevnimi Smodejevimi zlorabami.

Kot so sporočili s policije, pozivajo vse oškodovance preiskovanih kaznivih dejanj, da primere prijavijo policiji, in sicer na najbližji policijski postaji, na interventno številko 113 ali preko e-naznanila kaznivega dejanj.

Pozivajo tudi druge osebe, ki morda razpolagajo z informacijami o okoliščinah domnevnih kaznivih dejanj, da jih sporočijo policiji, kar lahko naredijo tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali prek anonimne e-prijave.

A. M.