Kras: Zgorelo 3500 hektarjev površine

Vir: Slovenski letalski portal

Požar na goriškem Krasu, ki je zajel približno 3000 do 3500 hektarov, je pod nadzorom, vendar bo na območju ostala požarna straža. Še vedno je veliko žarišč in območje pregledujejo s termokamero.

Več kot 90 odstotkov površin je zgorelo v občini Miren-Kostanjevica, kar pomeni približno 40 odstotkov občinskega ozemlja.

Na terenu je bilo dopoldne aktivnih še 240 gasilcev, ki so nadzirali in čistili ter zalivali robove požarišča, medtem ko jih je bilo ponoči več kot 700.

Požar, največji v Sloveniji doslej, je v dobrem tednu dni gasilo že več kot 10.000 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Pri delu jim je pomagalo približno 1200 pripadnikov različnih podpornih enot.

Za gašenje so dnevno uporabljali tri do štiri letalnike, helikopter bell 206 pa za menjavo helikopterskih posadk sredi dneva. Letalniki so v vsem tem času naleteli 224 ur in naredili več kot 2000 ciklov, torej zajemanj in odmetov vode. Odvrgli so več kot dva milijona litrov vode, je izpostavila.

Sodelovali so tudi letalniki tujih oboroženih sil, tako dva madžarska vojaška helikopterja, slovaški helikopter, Romuni pa so pomagali z dvema spartanoma.

Slovenski letalski portal je objavil naslednje fotografije požarišča na Krasu (za povečanje kliknite na fotografijo):

Vir: Slovenski letalski portal

M. P.